Virtualna izložba

Virtualna izložba

Virtualna izložba Sveučilište – jučer, danas, sutra izrađena je u Sveučilištu u Zagrebu kao rezultat  projekta Virtualna izložba 350. godina Sveučilišta u Zagrebu  koji je proveden u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Cilj virtualne izložbe je prikazati zaokruženu sliku Sveučilišta, koliko zaokružena može biti u povijesnom kontekstu njegova postojanja. Namjera je i upoznavanja šire javnosti s prošlošću i sadašnjošću Sveučilišta, njegovih sastavnica i djelovanja Sveučilišta, te promicanja vrijednosti njegove kulturne baštine korištenjem digitalizacije i mrežnih tehnologija.

Izložba je zamišljena kao pregled ključnih točaka u povijesti Sveučilišta i njegovih sastavnica koji su predstavljeni na vremenskoj lenti, a unutar svake od njih daje se uvid u najstarije spomene tog događaja, teme, ili lokaliteta. Unutar izložbe vremenskom lentom prikazani su i rektori Sveučilišta od 1874. do današnjeg dana. Svaka objava u vremenskoj lenti ima i slikovnu ili tekstovnu poveznicu sa sadašnjošću kako bi se osigurao sadržaj koji je blizak suvremenom posjetitelju.

Za istraživače su osigurane cjelovite preslike knjiga, časopisa, disertacija i arhivske građe koje se bave Sveučilištem i njegovim djelovanjem.  Kao prilog upoznavanju korisnika s poviješću Sveučilišta, virtualna  izložba donosi uvid u stručne i znanstvene radove o povijesnim događanjima na Sveučilištu, iz digitalnih zbirki Sveučilišta u Zagrebu, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica Grada Zagreba, i Hrvatskog muzeja medicine i farmacije.

 Virtualna izložba  Sveučilište – jučer, danas, sutra predstavlja 350 godina neprekinuta djelovanja Sveučilišta, period u kojem je mijenjalo imena i ustroj, ali je bilo i ostalo, a bit će i ubuduće stožerna hrvatska nacionalna institucija u području visokog obrazovanja, znanosti, kulture i umjetnosti, te čuvar nacionalnog identiteta i europskih vrijednosti.

Da biste pristupili virtualnoj izložbi kliknite ovdje.Top