Dobrodošlica rektora

DOBRODOŠLICA REKTORA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU prof. dr. sc. Stjepana Lakušića
studentima u povodu početka nove akademske godine


Drage studentice i studenti,
drage brucošice i brucoši,

pozdravljam vas u ime nove Uprave Sveučilišta u Zagrebu i želim vam svima uspješan početak nove akademske godine 2022./2023.

Uvjeren kako ćete u mjesecima koji su pred nama napornim radom svladavati sve svoje studentske obveze te uspješno stjecati nova znanja i vještine, posebno vas potičem da u tom procesu budete kreativni, otvoreni za nove ideje, proaktivni i kritični kako biste se tijekom studija što bolje pripremili za svoja buduća zanimanja.

Brucošicama i brucošima, našim novim kolegicama i kolegama koji su upisom na jedan od mnogih studijskih programa koji se izvode na fakultetima i akademijama Sveučilišta u Zagrebu, najvećega i najstarijega sveučilišta u Republici Hrvatskoj, izražavam dobrodošlicu u akademsku zajednicu. Iskreno se nadam kako će u okrilju našega Sveučilišta ostvariti sav svoj potencijal te nakon završetka studija biti nositelji pozitivnih promjena u društvu, vrhunski stručnjaci u svojim strukama te pokretači daljnjega razvoja znanosti i gospodarstva.

Kao rektor Sveučilišta u Zagrebu posebice pozdravljam i naše strane studente – kolegice i kolege iz Europe i cijeloga svijeta, koji su naše veliko i sveobuhvatno Sveučilište izabrali za mjesto svoje mobilnosti ili kao sredinu u kojoj će na jednom od studija na stranim jezicima steći diplomu i svoje buduće zvanje. Također, pozdravljam i kolegice i kolege iz Ukrajine, nadajući se da su se dobro snašli na našem Sveučilištu te da svoje obrazovanje uspješno nastavljaju u našoj sredini.

Prepoznajući internacionalizaciju kao jedno od ključnih područja razvoja Sveučilišta, nova se Uprava obvezuje da će predano raditi na stalnom moderniziranju i uvođenju novih studijskih programa u svim znanstvenim područjima te poticati daljnji razvoj kolegija i cjelovitih studija na stranim jezicima, a sve s ciljem daljnjega unaprjeđenja kvalitete studijskih programa te jačanja međunarodne prepoznatljivosti našega Sveučilišta. U tom je smislu suradnja sa svim relevantnim dionicima osnovni cilj nove Uprave Sveučilišta. Uvjeren sam da razvijanje partnerskih odnosa s drugim sveučilištima i visokoobrazovnim institucijama u zemlji i inozemstvu te s partnerima iz gospodarskoga, poslovnoga i kulturnoga sektora može pridonijeti razvoju znanosti i obrazovanja te stvoriti bolju perspektivu za mlade ljude u našoj zemlji.

Iako su protekle godine donijele mnoge izazove, od onih koje je uzrokovala pandemija bolesti COVID-19, zbog koje su se nastavni i znanstveni procesi morali odvijati u virtualnom okružju i u mješovitom modelu, do brojnih poteškoća nastalih nakon dvaju potresa u Zagrebu i Petrinji i njihovoj okolici, iskreno se nadam da će akademska godina koja je pred nama proći u mirnom okružju. Kako bismo studente ponovno vratili u fokus sveučilišnoga djelovanja, Uprava Sveučilišta u Zagrebu uložit će sav napor da za vas i vaše nastavnike i profesore osigura najbolje moguće radne uvjete.

Želeći vam da u novoj akademskoj godini ostvarite sve vaše planove, želje i snove,

srdačno vas pozdravljam,


prof. dr. sc. Stjepan Lakušić

rektor Sveučilišta u ZagrebuTop