Zgrada studentskoga restorana u Varaždinu

Zgrada studentskoga restorana u Varaždinu

Varaždinski studentski kampus Sveučilišta u Zagrebu podijeljen je u tri dijela: postojeći studentski dom, novi studentski restoran i novi studentski dom (trenutno se izrađuje projektna dokumentacija).

Studentski restoran je niska, jednoetažna građevina koja čini jedan dio varaždinskog studentskog kampusa, a podijeljena je u tri osnovna dijela: javni prostor dvaju restorana (samoposlužni i à la carte restoran), bloka kuhinje i servisnih prostora (sanitarije, prostorije za zaposlene…) te prostor za instalacije (smješten iznad kuhinjskog bloka).

Zgrada studentskoga restorana

Zgrada je dizajnirana tako da bude u koraku s najboljim studentskim restoranima u svijetu i to kroz korištenje: senzora za zaštitu od sunca koji reagiraju na sunce i vjetar, kompletno kompjuterizirano korištenje sustava instalacija, rasvjete, nadzora i sigurnosti, video prikaza trenutnog korištenja energije.

 

Ova građevina koristi prirodne resurse (vodu, sunce, orijentaciju…) kako bi se postigla što manja emisija štetnih plinova u atmosferi. Prilikom odabira prirodnih materijala za restoran izražen je jasan stav prema okolišu.

                      Restoran interijer  


Energetski koncept - energetska arhitektura


Objekt je podijeljen u tri zone prema namjeni:
1. zona kuhinje s napama
,
2. zona samoposlužnog restorana s pranjem suđa i spremištima i
3. zona restorana à la carte s ulaznim prostorom, sanitarijama i garderobama, koja daje mogućnost zasebnog rada prema potrebi i namjeni prostora, energetski pokriven s mogućnošću zasebnog rada, CNUS-om upravljan zasebno prema potrebi energije.

                         Restoran interijer II  


Vanjske staklene stijene: pokrivene vanjskim zavjesama, senzorski regulirane prema osvijetljenosti ljeti, a omogućavaju korištenje sunčeve energije u zimskom periodu.

Smještaj klima komora unutar objekta: pod stropom iznad sanitarija garderoba i strojarnice, uz minimalne energetske transmisijske gubitke, minimalnu buku na okolinu (studentski dom), te je omogućeno postavljanje solarnih fotopanela sunčane elektrane na cijelom krovu.

                          Restoran interijer III  Zgrada studentskog restorana je niskoenergetska građevina u koju je implementiran sustav korištenja obnovljivih izvora energije: sunčane elektrane, dizalice topline, pasivno hlađenje, klima komora s rekuperatorom povrata topline, free cooling, eko nape i informacijski sustav u svrhu pregleda rada i jednostavnijeg održavanja. Zgrada je svečano puštena u rad u rujnu 2014. godine nakon manje od godine dana izgradnje.

Zgrada studentskoga restorana II

Površine i kapaciteti:
Parcela: 11,854.00 m²
Ulaz: 32.00 m²
À la carte restoran: 98.50 m²
Samoposlužni restoran: 478.25 m²
Kuhinjski blok i pomoćni prostori: 335.50 m²
Sanitarije: 40.00 m²
Restoran BRP: 1,180.78 m²
Parking: 34
Parking (za invalide): 2
À la carte restoran: 60 sjedećih mjesta
Samoposlužni restoran: 300 sjedećih mjesta
Vanjska terasa: 152 sjedećih mjesta

Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Sveučilišnog kampusa (.pdf)Top