Nova zgrada Muzičke akademije

Nova zgrada Muzičke akademije

Novoizgrađena zgrada Muzičke akademije smještena je na lokaciji Trg Maršala Tita 12 i Prilaz Gjure Deželića 3 u Zagrebu. Građevina je formirana iz postojeće zgrade Ferimporta arhitekta Stanka Fabrisa, na Trgu maršala Tita i nove zgrade na mjestu postojeće zgrade u ulici Gjure Deželića, te preostalih dvorišnih površina.

                              Nova zgrada Muzičke akademije


Odlukom Poglavarstva Grada Zagreba zgrada bivšeg Ferimporta smještena na Trgu maršala Tita 12,  ukupne bruto površine 5.830,00 m², dodijeljena je Muzičkoj akademiji na besplatno korištenje na rok od 100 godina. S obzirom da je zgrada bila u vrlo lošem stanju, bilo je potrebno provesti temeljitu rekonstrukciju.

Ferimportova zgradaU prosincu 2003. godine proveden je javni urbanističko-arhitektonski natječaj za rekonstrukciju i dogradnju zgrade putem kojeg je odabrano idejno rješenje arhitekta Milana Šosterića. Temeljem odabranog rješenja slijedila je priprema projektne dokumentacije za zahvat rekonstrukcije i sanacije objekta te opremanjem, u skladu s potrebama djelatnosti Muzičke akademije.

Novo rješenje ima bruto razvijenu površinu od 9.686,55 m², a naknadno je izvršena izmjena projekta prema kojem zgrada ima bruto površinu 11.819 m². Zgrada je svečano otvorena u jesen 2014. godine.


Osnovni podaci o zgradi

Građevina se sastoji od prizemlja, sedam katova i potkrovlja s ravnim krovom. Ispod razine tla su tri etaže podruma u koje su smješteni instalacijski prostori i parkirna mjesta. Iz prilaza Gjure Deželića ulazi se u gospodarsko dvorište, što je i kolni ulaz u prostor. Paralelno s ulazom u gospodarsko dvorište izvedeno je dizalo kojim se automobili spuštaju u prostor podzemnih garaža.

Nova zgrada Muzičke akademijePodrum na razini -3 sadrži parkirna mjesta, sprinkler postrojenje, prepumpnu stanicu odvodnje, strojarnicu hidrauličkog dizala za automobile i strojarnicu ventilacije garažnog prostora.

Podrum na razini -2 sadrži parkirna mjesta, strojarnicu ventilacije garažnog prostora, klima strojarnicu, radionicu i ostavu.

Podrum na razini -1 sadrži parkirna mjesta, strojarnicu ventilacije garažnog prostora, ostave, transformatorsku stanicu, hidraulično postrojenje koncertne dvorane, ekonomat, spremište instrumenata, nastavne prostorije za udaraljke, sanitarne prostorije, prostorije za individualne vježbe i arhivu.

Instalacijska etaža sadrži kanale klima instalacija, prostor vodomjerila, spremište, strojarnicu hidrauličkog postrojenja dvorane i donju pozornicu.

Prizemlje sadrži prilaznu terasu, ulazni hall,  recepciju, caffe bar sa spremištem i sanitarnim čvorom, garderobu, koncertnu dvoranu, tonsku režiju, studentsku referadu, ured šefa referade, sanitarne čvorove za zaposlenike, uključujući i za osobe s  invaliditetom i dvorišni prostor s odlagalištem za otpad.

Etaža +1 sadrži balkon (u sklopu koncertne dvorane), režiju svjetla, scensku režiju i sanitarne prostorije za radnike u koncertnoj dvorani, sanitarne prostorije za studente uključujući i za osobe s  invaliditetom, čajnu kuhinju, spremišta, prostoriju s uređajima tonske režije, zbornicu te knjižnicu s prostorima za kataloge i knjige, izdavanje knjiga, čitaonicom i uredom voditelja.

Nova zgrada Muzičke akademijeEtaža +2 sadrži prostorije za nastavu notografije, pjevanja i gudača, multimedijski studio, sanitarne prostorije uključujući i za osobe s  invaliditetom, čajnu kuhinju, ured tehničkog voditelja zgrade i prostoriju za smještaj CNUS-a.

Etaža +3 sadrži prostorije za nastavu teorije, kompozicije i dirigiranja, sanitarne prostorije  uključujući i za osobe s  invaliditetom, spremišta, čajnu kuhinju.

Etaža +4 sadrži prostorije za nastavu pjevača i harfe, manje koncerte/ispite, prostorije dekanata, tajništva, opće službe, računovodstva, spremište, čajnu kuhinju i sanitarne prostorije uključujući i za osobe s  invaliditetom.

Etaža +5 sadrži prostorije za nastavu klavira, puhača i gudača, individualne vježbe, spremište, čajnu kuhinju i sanitarne prostorije uključujući i za osobe s  invaliditetom.

Etaža +6 sadrži prostorije za nastavu klavira, puhača  i individualne vježbe, spremište, čajnu kuhinju i sanitarne prostorije uključujući i za osobe s  invaliditetom i terasu.

Etaža +7 sadrži prostorije za individualne vježbe, apartmane za gostujuće nastavnike, prostoriju za sobaricu i sanitarne prostorije uključujući i za osobe s  invaliditetom.

Potkrovlje sadrži klima strojarnicu s klima kanalima, plinsku kotlovnicu, strojarnicu dizala, radionicu i sanitarne prostorije.

                                               

 

 Top