Video objave

Senat odbacio Nacrt zakona MZO-a

O razlozima zbog kojih je Senat Sveučilišta, na sjednici 22. ožujka 2022., odbacio Nacrt zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji je izradilo MZO, te kao podlogu za raspravu o sveobuhvatnoj reformi sustava prihvatio Nacrt zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji je izradilo Povjerenstvo Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj govorio je, 24. ožujka 2022., u emisiji ZOOM na Televiziji Z1 prorektor prof. dr. sc. Ante Čović. Emisiju možete pogledati ovdje.


Osvrt na manifestaciju "Hrvatska država i hrvatsko proljeće"

Emisija ZOOM na Televiziji Z1 bila je utorak, 23. studenoga 2021. posvećena upravo završenoj dvodnevnoj znanstveno-kulturnoj manifestaciji "Hrvatsko proljeće i hrvatska država". Urednica emisije Marina Pavić razgovarala je u studiju s nositeljima organizacije o postignućima i programskim intencijama manifestacije. U emisiji su nastupili prof. dr. sc. Ante Čović, doc. dr. sc. Wollfy Krašić i dr. sc. Filip Šimetin Šegvić. Emisiju možete pogledati ovdje.


Dan Fakulteta organizacije i informatike

Svečanom sjednicom održanom 18. prosinca 2019. Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu obilježio je 57. obljetnicu postojanja i 45 godina od osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike. Prilog o Danu Fakulteta organizacije i informatike možete pogledati ovdje.


Televizijski prilog o konferenciji Računalne igre 2019

Dvjestotinjak sudionika, predavanja renomiranih stručnjaka u području računalnih igara, govori predstavnika akademske zajednice i prezentacije niza studentskih radova obilježili su konferenciju Računalne igre 2019 održanu u Varaždinu. Cilj ove konferencije bio je pružiti stručnjacima, studentima, nastavnicima i drugim zainteresiranim pojedincima mjesto na kojem mogu prezentirati svoja stručna i razvojna postignuća u području računalnih igara. Prilog o konferenciji možete pogledati ovdje.

Rektor prof. dr. sc. Damir Boras gostovao u središnjoj informativnoj emisiji Z1 televizije

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras govorio je o proslavi 350. obljetnice postojanja Sveučilišta u Zagrebu, najstarijega sveučilišta s kontinuitetom u regiji, o ponovnom ulasku Sveučilišta u Zagrebu na listu 500 najboljih svjetskih sveučilišta (tzv. Šangajsku listu) te se osvrnuo na nedovoljna financijska izdvajanja za visoko obrazovanje i znanost i na izrađeni prijedlog "Zakona o znanosti i visokom obrazovanju". Snimku možete pogledati ovdje.

Održana Smotra Sveučilišta u Zagrebu

Smotra Sveučilišta tradicionalna je manifestacija na kojoj se maturanti mogu upoznati sa svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu te si olakšati izbor fakulteta i budućeg zanimanja. Osim sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, na Smotri su izlagala i mnoga privatna Sveučilišta i Veleučilišta, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Dubrovniku i Sveučilište u Mariboru. Prilog Z1 televizije o Smotri Sveučilišta 2018 emitiran je u emisiji Sveučilišni Zagreb 26.11.2018. Prilog možete pogledati ovdje.

Televizijski prilog o konferenciji Računalne igre 2018

Brojni sudionici, predavanja predstavnika najznačajnijih poduzeća u području računalnih igara, združena inicijativa akademske zajednice i prezentacije niza studentskih projekata obilježili su konferenciju Računalne igre 2018, održanu u srijedu 19. rujna 2018. u Varaždinu na Fakultetu organizacije i informatike. Cilj ove konferencije bio je pružiti stručnjacima, studentima, nastavnicima i drugim zainteresiranim pojedincima mjesto na kojem mogu prezentirati svoja stručna i razvojna postignuća u području računalnih igara. Prilog o konferenciji možete pogledati ovdje.

Razgovor s rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom

Rektor prof. dr. sc. Damir Boras svoj će drugi mandat započeti s novom obljetničkom 350. akademskom godinom 1. listopada 2018. O aktualnim temama i izazovima u sljedećem mandatu pogledajte u prilogu objavljenom u središnjem Dnevniku na HRT-u 20. svibnja 2018. Snimku razgovora možete pogledati ovdje.

Business week – tjedan samozapošljavanja na FKIT-u

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska (HRT) dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije prof. dr. sc. Tomislav Bolanča i predstavnica Studentske sekcije Hrvatskog društva kemijskih inženjera Ines Topalović, predstavili su trodnevno događanje Business week – tjedan samozapošljavanja na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. U sklopu ovoga događanja Fakultet je pokrenuo natječaj "E-STEM" za dodjelu potpora za poticanje poduzetništva u STEM području. FKIT će uložiti vlastita sredstva u financiranje osnivanja novih, poglavito studentskih tvrtki te će upravo na taj način prvi u Hrvatskoj svojim sredstvima poticati studentsko poduzetništvo. Prilog možete pogledati ovdje.

Suradnja Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Tehnix

Prilog iz emisije "Eko-zona" (HRT 1) o nedavno održanoj tribini na temu uspješne suradnje između Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Tehnix po pitanju inovativnoga kompostiranja otpada, važne ekološke teme danas. Predstavljen je primjer pozitivne sinergije istraživača i poduzetnika uz konkretne rezultate te stavljen naglasak na razvijanju ureda za transfer tehnologije kao mjesta gdje se sastaju upravo sveučilište i gospodarstvo. Prilog možete pogledati ovdje.

O znanosti i znanstvenicima u Hrvatskoj

U emisiji „Dobro jutro, Hrvatska" (HRT 1) gostovali su prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Ivan Prskalo, dekan Učiteljskoga fakulteta te sa svojim sugovornicima u studiju i gledateljima razgovarali o temama iz područja znanosti: obrazovnom sustavu i školovanju nastavnika, financiranju i podršci od strane resornoga ministarstva, zapošljavanju znanstvenih novaka i stvaranju životnih uvjeta za njihov ostanak, dodjeli titula i kvalifikacija, ulozi medija u popularizaciji znanosti te brojnim drugim. Snimku gostovanja možete pogledati ovdje.

Jačanje ureda za transfer tehnologije

Dan nakon održane tribine u auli Sveučilišta u Zagrebu o uspješnoj suradnji fakulteta i tvrtke Tehnix na temu inovacija u području ekologije, u emisiji Zagrebačka panorama (HRT4) gostovao je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije. U razgovoru se još jednom osvrnuo na nužnost razvoja proizvoda budućnosti te naglasak stavio na međusobnu suradnju sveučilišta i gospodarstva te osnaživanje znanstvenika i fakulteta s ciljem da uđu u poduzetnički pothvat. Snimku gostovanja možete pogledati ovdje.

O suradnji Sveučilišta u Zagrebu i gospodarstva na primjeru dobre prakse

U emisiji HRT-a "Dobro jutro, Hrvatska" gostovali su prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije i prof. dr. sc. Bruno Zelić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije te najavili tribinu o uspješnoj suradnji Sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Tehnix u području ekologije, odnosno zbrinjavanja komunalnoga otpada. O ulozi sveučilišta i društvenoj odgovornosti pri prijenosu znanja i tehnologije prema gospodarstvu, sudjelovanju svih subjekata u tom procesu, važnosti inovacija i izazovima. Snimku gostovanja možete pogledati ovdje.

O akademskom poduzetništvu na Z1 televiziji

U emisiji Zoom Zagreb na Z1 televiziji o prvim spin-off tvrtkama Sveučilišta u Zagrebu, inovativnim projektima, inkubatorima i tehnološkim parkovima te o suradnji zagrebačkoga sveučilišta i Grada Zagreba govorili su prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije, prof. dr. sc. Tomislav Bolanča, dekan Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije, prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prodekan za znanost i vanjsku suradnju Fakulteta prometnih znanosti te gospođa Ivana Rajković Pavlić iz Razvojne agencije Zagreb. Snimku gostovanja možete pogledati ovdje.

Inovacije u znanosti

U emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' na Hrvatskoj radioteleviziji o inovacijama u znanosti govorio je prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Sveučilište u Zagrebu teži boljemu povezivanju s gospodarstvom i javnom upravom te tako potiče inovativnost, a u skladu s time i tržišnu konkurentnost. Cilj je Sveučilišta nastaviti omogućivati svojim sastavnicama da uz predstavljanje svojih inovacija na domaćoj i svjetskoj razini, među ostalim, osnuju i vlastita poduzeća za transfer tehnologije i plasiraju svoje tržišno konkurente proizvode. Gostovanje možete pogledati ovdje.

Natječaj za stipendije

Prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić gostovala je u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' na Hrvatskoj radioteleviziji u kojoj je govorila o stipendijama Sveučilišta u Zagrebu. Natječaj za stipendije Sveučilišta u Zagrebu za ak. god. 2017./2018. otvoren je do 19. ožujka 2018. Ove će se godine dodijeliti 500 stipendija, a ukupni iznos stipendije za svaku od navedenih kategorija je 10.000,00 kuna, odnosno 1.000,00 kuna tijekom 10 mjeseci. Student se može prijaviti na natječaj samo u jednoj kategoriji. Gostovanje možete pogledati ovdje.

Prof. dr. sc. Damir Boras ponovno izabran za rektora Sveučilišta u Zagrebu

U petak 23. veljače 2018. aktualni rektor prof. dr. sc. Damir Boras izabran je za rektora Sveučilišta u Zagrebu u narednom mandatnom razdoblju od četiri godine. Svoj će drugi mandat kao rektor najvećega i najstarijega hrvatskoga sveučilišta, prof. dr. sc. Damir Boras započeti s novom obljetničkom 350. akademskom godinom 1. listopada 2018. Gostovanje rektora u središnjoj informativnoj emisiji - ZIP na Z1 televiziji možete pogledati ovdje.

Suradnja HRT-a i Sveučilišta u Zagrebu

Hrvatska radiotelevizija i Sveučilište u Zagrebu u siječnju ove godine započeli su suradnju u povodu 350. godišnjice Sveučilišta, koja se obilježava u akademskoj godini 2018./2019. O suradnji HRT-a i zagrebačkoga Sveučilišta u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i Igor Ćutuk, rukovoditelj Radne jedinice Komunikacije i glasnogovornik Hrvatske radiotelevizije. Snimku možete pogledati ovdje.

Prilog o FKIT CWT spin off tvrtki

'Comprehensive Water Technology (CWT) prva je spin off tvrtka u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije. Tvrtka se primarno bavi preradom otpadnih voda te radom na distribucijskim sustavima vode za piće. Prilog o prvoj spin-off tvrtki Sveučilišta u Zagrebu objavljen je 4. veljače 2018. u središnjem Dnevniku HRT 1. Prilog možete pogledati ovdje.

Znanost s potpisom

U emisiji HRT-a Prometej doc. dr. sc. Mario Konecki, posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za internetske servise i koordinator Rektorskoga zbora Republike Hrvatske za informacijske tehnologije, govori o znanstvenom radu, suradnji s akademskom zajednicom u inozemstvu i napretku u razvoju pomoćnih tehnologija za pomoć osobama s invaliditetom. Snimku razgovora možete pogledati ovdje.

VTV: doc. dr. sc. Mario Konecki

U emisiji Vekerica varaždinske VTV Televizije doc. dr. sc. Mario Konecki, posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za internetske servise i koordinator Rektorskoga zbora Republike Hrvatske za informacijske tehnologije, govori o svom iskustvu u području razvoja pomoćnih tehnologija za potrebe pomoći osobama s invaliditetom, o aktualnim projektima u okviru akademske zajednice i Sveučilišta u Zagrebu, međunarodnoj suradnji i volonterskim aktivnostima. Snimku razgovora možete pogledati ovdje.

Pravi smjer: doc. dr. sc. Mario Konecki

U emisiji Pravi smjer varaždinske VTV Televizije doc. dr. sc. Mario Konecki, posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za internetske servise i koordinator Rektorskoga zbora Republike Hrvatske za informacijske tehnologije, govori o istraživanjima vezanima za pomoćne tehnologije za potrebe pomoći osobama oštećena vida. Snimku razgovora možete pogledati ovdje.

Otvoren novi studentski dom u Varaždinu

Novi studentski dom u Varaždinu svečano je otvoren 2. prosinca 2017. Time su Varaždin i cijela sjeverozapadna Hrvatska dobili jedan od najmodernijih domova u ovom dijelu Europe s 600 novih kreveta, ali i brojnim dodatnim sadržajima.

Kratki film o izgradnji studentskoga doma možete pogledati ovdje a proces gradnje novoga studentskoga doma u razdoblju od svibnja 2016. do listopada 2017. možete pogledati ovdje. Izvor: Varaždinska televizija

Na HRT-u predstavljena web aplikacija "Forum stipendija"

U emisiji "Studio 4" na Hrvatskoj radioteleviziji prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, i doc. dr. sc. Mario Konecki govore o web aplikaciji "Forum stipendija", koja je 17. veljače 2017. predstavljena na Sveučilištu u Zagrebu. Web aplikacija je dostupna na mrežnim adresama www.moja-stipendija.hr i www.forum-stipendija.hr te na nizu drugih mrežnih adresa. Prilog s razgovorom o web aplikaciji "Forum stipendija" iz emisije "Studio 4" možete pogledati ovdje.

Promotivni film "Forum stipendija"

U petak 17. veljače 2017. u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu predstavljena je web aplikacija "Forum stipendija". Ideja o toj aplikaciji kao jedinstvenome mjestu predstavljanja mogućnosti stipendiranja studenata javnih hrvatskih sveučilišta i veleučilišta ne samo u Hrvatskoj nego i u inozemstvu inicirana je na jednoj od sjednica Rektorskoga zbora Republike Hrvatske. Promotivni film "Forum stipendija" pogledajte ovdje.

Razgovor s predsjednikom Rektorskoga zbora RH prof. dr. sc. Šimunom Anđelinovićem

Pogledajte razgovor s predsjednikom Rektorskoga zbora RH rektorom Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimunom Anđelinovićem. Kako rektor Anđelinović, kao predsjednik Rektorskoga zbora vidi daljnji razvoj sustava znanosti i visokoga obrazovanja, kojim strategijama bi se sveučilišta trebala okrenuti u nadolazećem razdoblju te o ostalim bitnim temama, pogledajte ovdje.

Razgovor s rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom

U protekloj godini Sveučilište u Zagrebu ponovno je uvršteno na Šangajsku listu - među 500 najboljih sveučilišta na svijetu. Nadalje, na međunarodnim sajmovima inovacija, sastavnice Sveučilišta u Zagrebu osvojile su čak 14 prestižnih nagrada. O ovim i brojnim drugim uspjesima u protekloj godini na zagrebačkom sveučilištu govori rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras. Razgovor s rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom možete pogledati ovdje.

Projekt 'Rekonstrukcija studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje'

Opći i glavni cilj projekta 'Rekonstrukcija studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje', vrijednoga 300 milijuna kuna, ulaganje je u razvoj i kvalitetu te u dostupnost visokoga obrazovanja poboljšanjem kvalitete studentskoga smještaja. Projektom su osigurani jednaki uvjeti studiranja za sve studente, bez obzira na njihove materijalne mogućnosti, uz jednaku mogućnost ulaska u akademsku zajednicu. Projekt se provodio u razdoblju od svibnja 2014. do prosinca 2016. Prilog o projektu možete pogledati ovdje.

Mrežne stranice projekta 'Rekonstrukcija studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje' možete pogledati ovdje.

Dan Sveučilišta u Zagrebu - pozdravni govori

Na Danu Sveučilišta u Zagrebu 3. studenoga 2016. govorili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović (za prikaz govora kliknite ovdje), ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić (za prikaz govora kliknite ovdje) i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras (za prikaz govora kliknite ovdje).

Nove verzije govora predsjednice, ministra i rektora možete pogledati klikom ne pojedinu poveznicu.

Razgovor s ministrom znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavom Barišićem

U TV emisiji 'Sveučilišni Zagreb' razgovarali smo s ministrom znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavom Barišićem. Kakvo je stanje zatekao u ministarstvu, što namjerava učiniti u svom četverogodišnjem mandatu, koje se promjene mogu očekivati u visokom obrazovanju i znanosti te o ostalim bitnim temama pogledajte u prilogu.

Prorektor Šimpraga odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića

Pogledajte razgovor s prorektorom za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije prof. dr. sc. Miljenkom Šimpragom, kojega je 5. prosinca 2016. predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i visoko obrazovanje te njihovo promicanje u Hrvatskoj i u svijetu. Prorektoru Šimpragi na međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2016 u Bruxellesu dodijeljeno je i prestižno odličje 'Red europskoga viteza inovatorstva'.

Uspjeh Sveučilišta u Zagrebu na međunarodnom sajmu inovacija

Na međunarodnim izložbama inovacija održanima od 17. do 19. studenoga 2016. u Bruxellesu i u kineskom gradu Kunshanu, Sveučilište u Zagrebu i njegove sastavnice osvojili su čak 14 prestižnih nagrada i odličja. Dodjelu prestižnoga odličja Vitez inovatorstva prorektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenku Šimpragi možete pogledati ovdje a prilog objavljen u emisiji ZOOM na Z1 televiziji možete pogledati ovdje.

Međunarodna izložba inovacija - ARCA 2016.

Međunarodna izložba inovacija - ARCA 2016. održala se od 20. do 22. listopada 2016. u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske s ciljem predstavljanja inovacija iz Hrvatske i svijeta. Prilog o ARCI koji je objavljen u emisiji Društvena mreža pogledajte ovdje a prilog objavljen u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije možete pogledati ovdje.


Potres na Sveučilištu u Zagrebu - donacije alumni

Potres na Sveučilištu u Zagrebu - donacije alumni


Počasni doktori Sveučilišta u Zagrebu

Film o počasnim doktorima Sveučilišta u Zagrebu


Povijest zagrebačkog sporta

Film o povijesti zagrebačkog sporta


History of Sport in Zagreb

Film o povijesti zagrebačkog sporta


Film o povijesti Sveučilišta u Zagrebu

Film o povijesti Sveučilišta u Zagrebu


Poznati hrvatski znanstvenici

Poznati hrvatski znanstvenici


Well-known Croatian Scientists

Well-known Croatian Scientists


Znanstvenoistraživački projekt 'Croatia Borealis'

Projekt 'Croatia Borealis' je znanstveno i umjetničko istraživački pothvat od Vancouvera, preko Sjeverozapadnoga prolaza, Sjeverne i Istočne Europe pa sve do Hrvatske. O suradnji Sveučilišta u Zagrebu na projektu 'Croatia Borealis' govori prorektor prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga u emisiji 'ZOOM' na Z1 televiziji. više...


Izravni prijenos gradnje novoga studentskoga doma u Varaždinu

U ponedjeljak 23. svibnja 2016. započela je gradnja novoga studentskoga doma u Varaždinu. Projekt izgradnje sufinancira Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i kohezija. Izravni prijenos gradnje možete pogledati ovdje... (slika se izmjenjuje svakih pola sata od 6 do 19 sati) a proces gradnje novoga studentskoga doma u razdoblju od svibnja 2016. do ožujka 2017. možete pogledajte ovdje.

Himna Europskih sveučilišnih igara

U zagrebačkoj Pivani 6. lipnja predstavljena je službena himna Europskih sveučilišnih igara pod nazivom Sve dok srce vjeruje. Tekst i glazbu potpisuje Boris Kovačić, aranžman i produkciju Nikša Bratoš, dok je izvođač Damir Kedžo. Hrvatsku verziju himne možete poslušati ovdje... a englesku verziju ovdje...


Konferencija "Istraživanje i razvoj – EU fondovi su prilika za sve"

Na konferenciji, kojoj je cilj bio povezati gospodarstvo i znanstvene institucije te predstaviti mogućnosti koje pružaju natječaji europskih fondova, s naglaskom na inovacije, razvoj i istraživanje, kao jedan od govornika sudjelovao je i prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu. Video o konferenciji možete pogledati ovdje...

DRUŠTVENA MREŽA: Znanstveni četvrtak, 3. ožujka 2016.

U emisiji prvoga programa HRT-a, 'Društvena mreža', prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prodekan za poslovanje Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tomislav Bolanča i doc. dr. sc. Ratko Stanković s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu govore o akademskom poduzetništvu. Isječak iz emisije možete pogledati ovdje...

Snimka izravnog prijenosa tribine "Inovacije u medicini III."

Projekt ekološkoga stočarstva koji se temelji na spoju izvornih hrvatskih pasmina domaćih životinja i inovacija u njihovom uzgoju i proizvodnji predstavlja prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, redoviti profesor Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Snimku izravnog prijenosa tribine možete pogledati ovdje...


Snimka izravnog prijenosa stručne rasprave "Obrazovanje u području intelektualnoga vlasništva"

Na skupu o zaštiti intelektualnoga vlasništva pozdravne je riječi uputio rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Novi interdisciplinarni specijalistički studij "Intelektualno vlasništvo" predstavila je voditeljica doc. dr. sc. Romana Matanovac-Vučković, nakon čega je uslijedila panel-rasprava. Skup je moderirao prorektor prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Snimku izravnog prijenosa skupa možete pogledati ovdje...

Mjesec kreativnih i kulturnih industrija

Kulturne i kreativne industrije u Hrvatskoj u 2015. prvi su put udružile sve podsektore (od arhitekture, dizajna, gejming scene do glazbe, filma, medija, oglašavanja i drugih) i suradnjom između Hrvatskoga klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) formirale zajedničku platformu "Kreativna Hrvatska". U povodu Mjeseca kulturnih i kreativnih industrija (16. 5. – 21. 6. 2016.), u zajedničkoj produkciji HDS ZAMP-a i udruge Izvan fokusa, "Kreativna Hrvatska 2016." predstavlja značaj kulturnih i kreativnih industrija te njihov gospodarski potencijal u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. Video najavu možete pogledati ovdje...

Snimka izravnog prijenosa okruglog stola "Uloga socijalnog dijaloga u razvoju sustava visokoga obrazovanja i znanosti"

Na okruglom stolu sudjelovali su: rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, predsjednik NSZVO-a Vilim Ribić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Krešo Zadro i novinarka Jasmina Popović, a skup je moderirao prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga. Snimku izravnog prijenosa tribine možete pogledati ovdje...

TV emisija Sveučilišni Zagreb: Predstavljamo međunarodni projekt zagrebačkoga sveučilišta i hrvatskih liječnika

Predstavljamo hvale vrijedan međunarodni projekt u kojem sudjeluje i Sveučilište u Zagrebu te hrvatski liječnici, a koji bi mogao revolucionarizirati liječenje ozlijeđenih i oštećenih zglobnih hrskavica. Govorimo i o projektu koji će sasvim sigurno osnažiti sindikalizam i socijalni dijalog u hrvatskom sustavu znanosti i visokog obrazovanja. više...

Snimka izravnog prijenosa predavanja predsjednika Republike Estonije

Predsjednik Republike Estonije Nj. E. Toomas Hendrik Ilves održao je u utorak 22. ožujka 2016. u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu predavanje pod nazivom Europe at crossroads, the way forward. Predavanju je prethodilo uvodno obraćanje rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa. Na predavanju je bila nazočna i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Snimku izravnog prijenosa predavanja možete pogledati ovdje...

Sveučilišni Zagreb: Reportaža iz Sveučilišnoga računskoga centra Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilišni Zagreb vodi nas u Sveučilišni računski centar, informatičko srce zagrebačkoga sveučilišta. Donosimo razgovor s njegovim ravnateljom dr. sc. Zoranom Bekićem. Bili smo i na Konfucijevom institutu u Zagrebu. Pogledajte kako taj institut radi na unaprijeđenju kinesko-hrvatskih odnosa. više...Top