1. Sveučilišni dan kvalitete

1. Sveučilišni dan kvalitete

U auli Sveučilišta u Zagrebu u utorak 28. studenoga 2017. održao se prvi Sveučilišni dan kvalitete. Cilj ovoga skupa bio je razmjena iskustava u procesima sustava osiguravanja kvalitete i poticanje svih dionika na zajednički dijalog o kulturi kvalitete na Sveučilištu u Zagrebu, ali i na nacionalnoj razini. 

U okviru programa, sudionici skupa upoznali su se s aktualnostima u području osiguravanja kvalitete u sustavu visokoga obrazovanja, različitim nastojanjima i izazovima osiguravanja kvalitete iz perspektive pojedinih specifičnih znanstvenih područja, dobiti mogućnost za međusobnu razmjenu iskustava i dobrih praksi u ovom području te sudjelovati u konstruktivnoj raspravi u sklopu panela.

Sveučilišni dan kvalitete započeo je uvodnim obraćanjima. Program je započeo uvodnim obraćanjem prof. dr. sc. Mirjane Hruškar, prorektorice za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete. Uslijedili su pozdravni govori prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu, zatim prof. dr. sc. Ivane Čuković-Bagić, prorektorice za studente, studije i sustav osiguravanja kvalitete, prof. dr. sc. Blaženke Divjak, ministrice znanosti i obrazovanja te prof. dr. sc. Jasmine Havranek, ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Nazočnima se potom još jednom obratio rektor Damir Boras s izlaganjem pod nazivom Unutarnja prosudba sustava osiguravanja kvalitete Sveučilišta u Zagrebu primjenom revidiranih ESG standarda.

Nakon izlaganja rektora Borasa te kraće pauze uslijedilo je šest izlaganja profesora Sveučilišta u Zagrebu s ciljem predstavljanja specifičnosti u primjeni i prilagodbi sustava kvalitete u pojedinim znanstvenim područjima. Posjetitelji su imali prilike vidjeti različite primjere dobre prakse te uvidjeti sličnosti i različitosti između pojedinih područja.

Nakon pauze za ručak, skup je nastavljen predstavljanjem sustava za osiguravanje kvalitete hrvatskih javnih sveučilišta te predstavljanjem rada i ustroja njihovih centara i ureda u ovom području. Moderatori drugoga i trećega dijela programa Sveučilišnoga dana kvalitete bili su prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete i predsjednik Odbora za osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Markučič, koji su zanimljivim pitanjima potkrijepili raspravu i omogućili sudionicima i posjetiteljima da također postave pitanja.

Sveučilišni dan kvalitete organizirao se prvi puta s ciljem da ovaj skup postane redovito događanje na Sveučilištu u Zagrebu kojim se promiče sustav osiguravanja kvalitete kroz primjere dobre prakse i izvrsnosti.

Upravo je i prorektorica Mirjana Hruškar na tragu toga zahvalila svim sudionicima, predavačima, uvaženim gostima, predstavnicima javnih Sveučilišta, predstavnicima Ministarstva za znanost i obrazovanje i Agencije za znanost i visoko obrazovanje, članovima Odbora za upravljanje kvalitetom te djelatnicama Ureda za upravljanje kvalitetom. Na samome kraju, istaknula je važnost pokazivanja različitosti našeg velikog Sveučilišta i specifičnosti znanstvenih područja, te je sudionike pozvala na zajednički dijalog u budućnosti te nastavak suradnje u razmjeni iskustva u procesima osiguravanja kvalitete.Top