Aktualno

Aktualno

Poziv na predstavljanje sveučilišnog izbornog kolegija Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom

Prof. dr. sc. Lelia Kiš-Glavaš s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu 24. 1. 2024. godine od 19:30 putem platforme Teams, predstavit će sveučilišni izborni kolegij Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom i odgovarati na vaša pitanja vezano uz kolegij.

Prijaviti se možete OVDJE. Prijave su otvorene do srijede 24.1.2024. u 12,00 sati, nakon čega ćete putem e-maila dobiti poveznicu za Teams.


Brošura o pravima i oblicima potpore za studente s invaliditetom

Koordinacija pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za područje visokog obrazovanja izradila je tijekom 2022. godine brošuru o pravima i oblicima potpore za studente s invaliditetom, a koja je ove godine izmijenjena i dopunjena sukladno novim propisima.

Brošura sadrži informacije o ostvarivanju prava na prilagodbu prilikom polaganja ispita državne mature, pri upisu na studij i tijekom studija te dostupnim novčanim potporama, subvencijama i stipendijama. 

Brošuru možete preuzeti ovdje.

 

UNIQA natječaj za stipendiranje učenika i studenata s invaliditetom

UNIQA osiguranje pokrenulo je natječaj za stipendiranje učenika i studenata s invaliditetom "Bolje obrazovne prilike".

Rok za prijave je 31. kolovoza 2022.

Uvjeti natječaja te druge informacije dostupne su ovdje.


Poziv na radionicu "Psihičko zdravlje studenata"

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu nastavlja s organizacijom edukativnih radionica o izjednačavanju mogućnosti studenata s invaliditetom u visokom obrazovanju.

Pozivamo vas, stoga, na radionicu pod nazivom "Psihičko zdravlje studenata" koju će održati prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić u ponedjeljak 2. svibnja 2022. od 11 do 12.30 sati u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14).

Kroz edukativne radionice stječu se ključne informacije o različitim skupinama studenata s invaliditetom kao i mogućnostima primjene različitih oblika prilagodbe i podrške u akademskom okruženju.

Radionice su namijenjene svim zainteresiranim nastavnicima na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu.

Registrirati se možete OVDJE.


MZO novčana potpora za podmirenje dijela troškova prijevoza u ak. god. 2021./2022.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom u ak. god. 2021./2022. te Odluku o visini iznosa novčane potpore za ak. god. 2021./2022.

Informacije o načinu i uvjetima ostvarivanja ovoga prava kao i dokumentacija dostupni su na stranici Ministarstva.

Za sva dodatna objašnjenja studenti mogu poslati upit na službenu e-adresu Ministarstva: prijevoz-potpore@mzo.hr ili kontaktirati telefonom: 01/4594-228 i 01/4594-370.

 

Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom

Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom je sveučilišni predmet dostupan za upis svim studentima koji su upisani na bilo koju sastavnicu (fakultet/akademiju) Sveučilišta na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini studija.

Pripremna radionica u ljetnom semestru ak. god. 2021./2022. održat će se na Filozofskom fakultetu 11., 12. i 13. te 19. ožujka 2022. godine.

Zainteresirani studenti se trebaju javiti koordinatoru za studente s invaliditetom na sastavnici ili Uredu za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu

Više o predmetu

 

Uspješno održan stručni skup "Studentski uspjesi - obilježavanje Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom"

U srijedu 8. prosinca 2021. putem online platforme Zoom održan je stručni skup čija je središnja tema bila potencijal i postignuća studenata s invaliditetom, kako u akademskom području tako i u izvannastavnim aktivnostima te nakon završetka studija uključivanjem u svijet rada. Na skupu je u ulozi moderatora i izlagača sudjelovalo ukupno 19 studenata i alumnija sa Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku i Zadru.

Skup se održao u organizaciji Koordinacije pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za podršku u visokom obrazovanju, čiji je aktivan član i Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu.

Priopćenje nakon skupa

 

Studentski uspjesi - obilježavanje Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom

Povodom Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom koji se svake godine obilježava 3. prosinca, Koordinacija pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za podršku u visokom obrazovanju, čiji je aktivan član i Sveučilište u Zagrebu, organizira stručni skup pod nazivom "Studentski uspjesi".

Kao što i sam naziv govori, na skupu će se prikazati studentski uspjesi i to, kako oni akademski, tako i oni u izvannastavnim aktivnostima i po završetku studija uključivanjem u svijet rada. Na skupu će tako u ulozi moderatora i izlagača sudjelovati gotovo 20 studenata s invaliditetom sa Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrobvniku i Zadru.

Prijaviti se možete putem obrasca za prijavu do 5. prosinca 2021. Poveznica za pristup skupu bit će dostavljena nakon prijave

Poziv

Program


Natječaj za smještaj u studentske domove u ak. god. 2021./2022.

Studentski centar u Zagrebu objavio je Natječaj za raspodjelu mjesta redovitim studentima za subvencionirano stanovanje u studentske domove Studentskog centra u Zagrebu u akademskoj godini 2021./2022.

Pravo na subvencionirani smještaj u studentskom domu u akademskoj 2021./2022. godini imaju:
1. redoviti studenti, državljani Republike Hrvatske,
2. redoviti studenti, državljani zemalja članica EU s prijavljenim boravkom u RH,
3. osobe sukladno posebnim odlukama MZO,
4. studenti s invaliditetom poslijediplomskih sveučilišnih studija

koji nemaju zasnovan radni odnos i/ili ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja i/ili poljoprivrede i šumarstva.

Sukladno Natječaju, studenti s invaliditetom od 1. do 5. kategorije invalidnosti (iznad 50 % tjelesnog oštećenja), uključujući i studente s invaliditetom na poslijediplomskome sveučilišnom studiju, imaju pravo na izravan smještaj u studentski dom. Studenti od 6. do 10. kategorije invalidnosti ostvaruju dodatne bodove.

Informacije o uvjetima za ostvarivanje prava, potrebnoj dokumentaciji te načinu prijave možete pronaći ovdje.

 

Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom

Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom je sveučilišni predmet dostupan za upis svim studentima koji su upisani na bilo koju sastavnicu (fakultet/akademiju) Sveučilišta na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini studija.

Pripremna radionica u zimskom semestru ak. god. 2021./2022. održat će se na Fakultetu hrvatskih studija 14., 16. i 17. te 21. listopada 2021. godine.

Zainteresirani studenti se trebaju javiti koordinatoru za studente s invaliditetom na sastavnici ili Uredu za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu

Više o predmetu

 

Edukativne radionice za nastavnike

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu organizira edukativne radionice o izjednačavanju mogućnosti studenata s invaliditetom u visokom obrazovanju.

Radionice su namijenjene koordinatorima za studente s invaliditetom, prodekanima za nastavu i studente te svim zainteresiranim nastavnicima na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu.

Kroz edukativne radionice stječu se ključne informacije o različitim skupinama studenata s invaliditetom kao i o mogućnostima primjene različitih oblika prilagodbe studentima s invaliditetom.

Tijekom ljetnog semestra ak. god. 2020./2021. planirane su sljedeće radionice:

    "Studenti s kroničnim bolestima" - 13.04.2021. (utorak) od 15 do 17 sati - doc. dr. sc. Damir Miholić
    "Studenti s ADHD-om" - 27.04.2021. (utorak) od 15 do 17 sati - izv. prof. dr. sc. Snježana Sekušak-Galešev
    "Studenti s disleksijom" - 05.05.2021. (srijeda) od 15 do 17 sati - prof. dr. sc. Mirjana Lenček
    "Studenti s Aspergerovim sindromom" - 27.05.2021. (četvrtak) od 15 do 17 sati - doc. dr. sc. Jasmina Stošić

Obrazac za prijavu

 

 


Top