Vijest
16.11.2023

Veleposlanik Bangladeša u Nizozemskoj i RH posjetio Sveučilište u Zagrebu

Na Sveučilištu u Zagrebu u četvrtak 16. studenoga 2023. održan je radni sastanak uprave Sveučilišta na čelu s rektorom prof. dr. sc. Stjepanom Lakušićem, prorektorom za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Tomislavom Josipom Mlinarićem i prorektorom za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju prof. dr. sc. Juricom Pavičićem s diplomatskim izaslanstvom Narodne Republike Bangladeš.

Izaslanstvo Bangladeša činili su: Nj. E. M. Riaz Hamidullah, veleposlanik Bangladeša u Nizozemskoj i Republici Hrvatskoj, gospodin Nenad Črnac, počasni konzul Bangladeša u Republici Hrvatskoj i gospodin Zikrul Hasan Fahad, prvi tajnik veleposlanstva Bangladeša u Nizozemskoj. Sastanku je prisustvovao i prof. dr. sc. Saša Drezgić, dekan Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Rektor i prorektori najvećega i najstarijega hrvatskoga sveučilišta upoznali su prisutne s mogućnostima za potencijalnu nastavnu i istraživačku suradnju bangladeških sveučilišta sa Sveučilištem u Zagrebu. Posebno su istaknute mogućnosti suradnje u područjima za koje je strano izaslanstvo pokazalo najveće zanimanje: proizvodnja hrane, opskrba vodom, zaštita okoliša, građevinarstvo te promet i logistika.

U navedenom kontekstu razmotrene su mogućnosti suradnje i s drugim hrvatskim sveučilištima, posebice Sveučilištem u Rijeci. Dogovoreni su konkretni koraci vezani za nastavak suradnje.Top