Vijest
25.09.2018

U Varaždinu održana konferencija Računalne igre 2018

doc. dr. sc. Mario Konecki

Brojni sudionici, predavanja predstavnika najznačajnijih poduzeća u području računalnih igara, združena inicijativa akademske zajednice i prezentacije niza studentskih projekata obilježili su konferenciju Računalne igre 2018, održanu u srijedu 19. rujna.

U sklopu konferencije Central European Conference on Information and Intelligent Systems (CECIIS) koja se ove godine po 29. put održava na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, kao popratni događaj održana je stručna konferencija Računalne igre 2018. Cilj ove konferencije bio je pružiti stručnjacima, studentima, nastavnicima i drugim zainteresiranim pojedincima mjesto na kojem mogu prezentirati svoja stručna i razvojna postignuća u području računalnih igara.

Važnost računalnih igara je u stalnom porastu zbog razvoja tehnologije koja predstavlja osnovu napretka ove vrste igara. Područje računalnih igara predstavlja nadolazeći trend u Hrvatskoj, gdje već sada postoji desetak vrlo uspješnih poduzeća koji djeluju na globalnoj razini.

S obzirom na navedeno, cilj ove konferencije bio je objediniti svijet struke i akademsku zajednicu u svrhu razgovora o zajedničkim projektima, ulozi računalnih igara u obrazovanju i mogućnostima kreiranja studijskih programa u području razvoja računalnih igara.

Računalne igre predstavljaju važno područje, kako u znanstvenom tako i u stručnom smislu, i želja organizatora ove konferencije bila je istražiti na koje je sve načine studentima moguće prenijeti nova i aktualna znanja u području u kojem mogu djelovati kao zaposlenici, budući poslodavci, nastavnici ili znanstvenici. Upravo zbog toga je spomenuta konferencija rezultat združenoga napora i truda gotovo svih javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj i najistaknutijih poduzeća koja djeluju u području razvoja računalnih igara.

Uz Fakultet organizacije i informatike kao domaćina i Sveučilište u Zagrebu, suorganizatori konferencije bili su i: Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište Sjever, Veleučilište u Bjelovaru, VERN', Algebra, Machina, Grad Varaždin, Grad Bjelovar i Grad Daruvar.

Ideju i inicijativu za održavanje konferencije Računalne igre 2018 dao je doc. dr. sc. Mario Konecki s Fakulteta organizacije i informatike, posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za internetske servise i koordinator Rektorskoga zbora Republike Hrvatske za informacijske tehnologije.

- Razvoj računalnih igara je iznimno kompleksno, ali ujedno i izuzetno zanimljivo područje. Osnovna svrha ove konferencije bila je povezati akademsku zajednicu sa svijetom struke i istražiti mogućnosti kreiranja novih obrazovnih programa koji će biti na korist kako studentima kao budućim stručnjacima u ovom području, tako i trenutnim poslodavcima i znanstvenoj zajednici. Vjerujem da povezivanjem najvećih stručnjaka i znanstvenika u ovom području možemo ostvariti sinergijski učinak koji će dovesti do željenih rezultata i inovacija u području razvoja računalnih igara, rekao je doc. dr. sc. Konecki.

Na konferenciji su kao pozvani predavači sudjelovali predstavnici gotovo svih značajnijih poduzeća koja se bave razvojem računalnih igara u Hrvatskoj: Nanobit, Croteam, Gamepires, Cateia Games, Exordium Games i Ironward.

U sklopu konferencije održan je okrugli stol na temu "Uloga računalnih igara u obrazovanju i novi trendovi u razvoju računalnih igara". Moderatori okruglog stola bili su prodekan za međunarodnu, međufakultetsku i međusveučilišnu suradnju Akademije dramske umjetnosti prof. dr. sc. Davor Švaić i direktor poduzeća Exordium Games Andrej Kovačević.

Generalni pokrovitelj konferencije Računalne igre 2018 bila je Raiffeisen banka. Predstavnici Raiffeisen banke, koji su također sudjelovali na okruglom stolu, predstavili su područja vezana za informacijske tehnologije u kojima banka djeluje i načine na koje provode svoje projekte u ovoj domeni.

Uz dekana Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nevena Vrčeka i zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina Zlatana Avara, sudionike konferencije pozdravio je u svom uvodnom govoru i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Konferencija Računalne igre 2018

Na konferenciji je prezentirano više od 20 stručnih radova, a predstavljeno je i više od 10 računalnih igara koje su razvili sami studenti.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 170 sudionika, koji su osobno prisustvovali konferenciji, a zabilježeno je i više od 450 pogleda izravnog prijenosa konferencije koji se emitirao putem odgovarajućih internetskih servisa.

Na mrežnoj adresi konferencije: racunalne-igre.foi.hr mogu se pronaći sve informacije o konferenciji i zbornik radova konferencije.

Na konferenciji je zaključeno kako će se zajednička inicijativa uvođenja računalnih igara u područje visokog obrazovanja Republike Hrvatske nastaviti i dalje te da su određene aktivnosti koje vode u tom smjeru već započete. Primjerice, početkom lipnja 2018. predana je projektna prijava projekta HKO-a "Edu4Games - Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara". U izradi projektne prijave su uz Akademiju dramske umjetnosti, koja je bila glavni nositelj projektne prijave, sudjelovali i članovi Fakulteta organizacije i informatike, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Arhitektonskog fakulteta.

- Nadamo se i vjerujemo da će ova i slične inicijative donijeti studentima, poslodavcima i cijeloj akademskoj zajednici nove mogućnosti, kako u području obrazovanja tako i u području stručnog djelovanja, zaključio je doc. dr. sc. Konecki.

Televizijski prilog o konferenciji možete pogledati ovdje.

Konferencija Računalne igre 2018

Konferencija Računalne igre 2018

Konferencija Računalne igre 2018

Konferencija Računalne igre 2018

Konferencija Računalne igre 2018Top