Vijest
20.05.2023

Svečano promovirano 365 doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Danas su u velikoj dvorani Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL u 10 i 14 sati održane dvije svečane promocije doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić promovirao je novih 365 doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom prve svečanosti promovirano je 184 doktorskih kandidata, a tijekom druge njih 181.

Svečane promocije doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu prvi su put održane u novom prostoru – u velikoj dvorani zgrade SEECEL-a, koju je Sveučilište dobilo na korištenje od Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja tijekom obnove vlastitih prostora od oštećenja nastalih u dvama potresima 2020.

U skladu s novim protokolom, promocije su započele ulaskom doktorskih kandidata u dvoranu, nakon čega su rektor, prorektori i dekani Sveučilišta u Zagrebu u svečanoj povorci, predvođenoj pedelom, stigli na pozornicu. Uslijedilo je intoniranje himne Republike Hrvatske te govor rektora prof. dr. sc. Stjepana Lakušića.

Samo oni koji su stigli do diplome doktora znanosti i doktora umjetnosti znaju da je taj put dug i nimalo jednostavan“, rekao je rektor Lakušić te istaknuo zahtjevnost doktorskoga studija kao najvišega stupnja formalnoga obrazovanja koje se temelji na samostalnom istraživanju. Čestitavši novopromoviranima, rektor je nove doktore znanosti i doktore umjetnosti uputio da u svojem budućem radu uvijek na umu imaju kako su njihova postignuća temelj napretka zajednice u kojoj djeluju, gospodarstva i društva u cjelini. „Bez doktora znanosti i doktora umjetnosti ni sama znanost nema budućnost“, rekao je rektor.

Nakon što su kandidati, odjeveni u svečane toge, izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i doktorima umjetnosti, prebacili su kićanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Na svečanostima je uslijedilo uručivanje diploma i doktorskih medalja te upisivanje promoviranih u Knjigu doktora.

U ime promoviranih doktora znanosti i doktora umjetnosti na prvoj se svečanosti nazočnima obratila dr. sc. Sara Trnski s Medicinskoga fakulteta, a na drugoj dr. sc. Josip Skejo s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svečanosti su završile akademskom himnom Gaudeamus igitur i zajedničkim fotografiranjem.

Svečanim promocijama nazočili su potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Frano Parać, pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba Luka Juroš, predsjednik Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu Ivan Pavao Boras, prorektori, dekani, prodekani i profesori Sveučilišta u Zagrebu.Top