Vijest
26.10.2023

Svečano otvoren obnovljeni Nuklearno-biološko-kemijski laboratorij

U četvrtak 26. listopada 2023. otvoren je novi Nuklearno-biološko-kemijski laboratorij na Hrvatskome vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman". Završena je prva faza njegova infrastrukturnog uređenja, a cijeli projekt financiran je sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije. Laboratorij će se koristiti za potrebe vojnih sveučilišnih studija i Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije prof. dr. sc. Ante Jukić kazao je kako za studente Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije takav laboratorij ima veliku važnost i vrijednost jer će omogućiti neophodno provođenje projekata u kvalitetnim i primjerenim laboratorijskim prostorima s obzirom na to da se prostori Fakulteta adaptiraju.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić zahvalio je ministru Banožiću, ministru Fuchsu i Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na potpori te izrazio zadovoljstvo time što akademska zajednica s Hrvatskom vojskom ostvaruje dobru suradnju. Dodao je da je ovaj projekt dobar primjer suradnje u obrazovnome, znanstvenoistraživačkome dijelu te u dijelu vojnoga obrazovanja.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs zahvalio je ministru Banožiću na potpori i razumijevanju i uputio čestitke svim sudionicima na uspješnoj provedbi ovoga projekta koji spaja potrebe i nužnost te daje dodanu vrijednost. „Ovo je pokazatelj koliko je važna povezanost vojnih i civilnih elemenata. Očekujemo suradnju svih institucija na budućim znanstvenoistraživačkim projektima”, poručio je ministar Fuchs.

Ministar obrane Mario Banožić zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji toga izazovnog projekta, istaknuvši kako je cijeli projekt primjer dobre suradnje Ministarstva obrane, Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" i Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. "Ovaj laboratorij uspješan je primjer povlačenja sredstva iz Fonda solidarnosti, ali i pokazatelj uspješne suradnje Hrvatske vojske s akademskom zajednicom. Upravo je takva suradnja jamstvo kvalitete provedbe nastavnih programa, ali i platforma za istraživačke i znanstvene iskorake", rekao je ministar obrane.

Naime, u ožujku 2023. između Ministarstva obrane i Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije sklopljeni su Sporazum o suradnji na znanstvenoistraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima i Ugovor o uređenju i korištenju na određeno vrijeme prostornih kapaciteta NBK laboratorija HVU-a "Dr. Franjo Tuđman", kojim je definirano kako će Fakultet kemijskoga inženjerstva i tehnologije biti korisnik prostora NBK laboratorija tijekom renoviranja zgrada Fakulteta koje su oštećene u potresu. Ukupna vrijednost radova obnove iznosila je 2.998.403,96 eura i u cijelosti je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Fonda solidarnosti Europske unije u sklopu projekta FSEU.2022.MZO.025 "Obnova zgrade Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu na adresi Savska cesta 16".

Suradnja Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu te Ministarstva obrane, posebno Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", intenzivirala se od 2004. kroz školovanje vojnih stipendista u sklopu projekta "Kadet" na Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije te potom od 2014. kroz sudjelovanje Fakulteta u izvođenju studijskoga programa "Vojno inženjerstvo".

Nastavu na sveučilišnim Vojnim studijima izvode najiskusniji nastavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Fakulteta političkih znanosti, Fakulteta organizacije i informatike, Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije, Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta, Geodetskoga fakulteta, Građevinskoga fakulteta, Filozofskoga fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti i Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (11 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu) zajedno s iskusnim nastavnicima i vojnim stručnjacima iz Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franje Tuđmana" i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Obnovljeni NBK laboratorij poslužit će za redovito provođenje istraživačko-nastavnih aktivnosti Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije tijekom radova na cjelovitoj obnovi kao i za unaprjeđenje nastavnoga i istraživačkoga rada Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".Top