Vijest
03.11.2021

Svečano obilježen Dan Sveučilišta u Zagrebu

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 3. studenoga 2021. održana je svečana sjednica Senata u povodu obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu. Uoči svečane sjednice u HNK-u, sveučilišno je izaslanstvo na groblju Mirogoju položilo vijence i odalo počast preminulim profesorima i studentima Sveučilišta u Zagrebu.

Program svečanosti započeo je pozdravnim govorima visokih uzvanika. Uz predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, uzvanicima u HNK-u obratio se izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade RH prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, predsjednica Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, te akademik Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti je uslijedio govor rektora prof. dr. sc. Damira Borasa o Sveučilištu u Zagrebu na početku 353. akademske godine.

Rektorov govor možete pročitati OVDJE.

- Hrvatska nije siromašna država niti je Zagreb siromašan grad, naše su mogućnosti značajno veće i zato naše najveće sveučilište zaslužuje od države više ulaganja, više novca - poručio je predsjednik Zoran Milanović te dodao da je i sam bivši student zagrebačkoga sveučilišta, zbog čega je na dodatno školovanje u inozemstvo svojevremeno išao bez ikakvih kompleksa, odnosno s istom razinom znanja kao i njegovi kolege, vršnjaci iz drugih europskih država. - No, za tim europskim sveučilištima, naše najveće i najstarije, Sveučilište u Zagrebu, zaostaje po pitanju ulaganja odnosno izdvajanja države u njen rad - naglasio je.

Predsjednica Rektorskoga zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, podsjetila je da je zagrebačko sveučilište Alma mater svim ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. - Tradicija Sveučilišta u Zagrebu je sjajna i obvezujuća. U prigodi obilježavanja ove velike obljetnice želim zato iskazati duboku zahvalnost i poštovanje. Naš svijet znanosti i visokoga obrazovanja istovremeno je i osobito plemenit i osobito zahtjevan. Plemenit, jer ga pokreće intrinzična motivacija za razumijevanjem. Zahtjevan, jer traži naporan rad da se postigne to razumijevanje. Upravo zato silno je važno našem sustavu dati mjesto u društvu koje zaslužuje. Gubljenje vjere u vladavinu zasluga i rada kojem svjedočimo je porazno i moramo se zapitati možemo li to promijeniti - između ostaloga je u svom govoru navela rektorica Prijić Samaržija.    

Rektor je na svečanoj sjednici dodijelio 23 počasna zvanja i titule professor emeritus umirovljenim profesorima Sveučilišta u Zagrebu, nagrade „Fran Bošnjaković“, „Andrija Mohorovičić“, „Andrija Štampar“ i Ars summa universitatis za godinu 2021. te medalje Sveučilišta u Zagrebu. 

POPIS DOBITNIKA NAGRADA I PRIZNANJA

S obzirom na epidemiološke mjere te ograničen broj mjesta u HNK-u, posebna priznanja studentima i profesorima, kao i spomen-medalje profesorima Sveučilišta u Zagrebu koji su umirovljeni u ak. god. 2020./2021., rektor će dobitnicima uručiti naknadno na posebnoj svečanosti.

U umjetničkom dijelu programa svečane sjednice Senata u povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao je Joško Ševo i Komorni zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanost je završila intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

DA 2021_mirogoj DA 2021_mirogoj
DA 2021_mirogoj DA 2021_hnk
DA 2021_hnk DA 2021_hnk
DA 2021_hnk DA 2021_hnk
DA 2021_hnk DA 2021_hnk

Diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. dana 23. rujna 1669. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji (Academia Zagrabiensis) u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu, što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva dana 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus).Top