Vijest
29.05.2024

S kineskim Sveučilištem Shandong popisani temeljni ugovori o zajedničkoj suradnji

Na Sveučilištu u Zagrebu u srijedu 29. svibnja 2024. održan je radni sastanak između izaslanstva sa Shandong agronomskoga sveučilišta (Shandong Agriculture University) iz Narodne Republike Kine i predstavnika Sveučilišta u Zagrebu. Također, tom prilikom, potpisana su dva sporazuma o suradnji koja osnažuju djelovanja dvaju sveučilišta i detaljnije smjernice kao zalog za buduće zajedničke aktivnosti.

Sveučilište u Zagrebu predstavljali su: prof. dr. sc. Jurica Pavičić, prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju, dr. phil. Branka Roščić, voditeljica Središnjega ureda za međunarodnu suradnju i prof. Yang Haiyan, kineska voditeljica Konfucijeva instituta, zatim prof. dr. sc. Ivica Kisić, dekan Agronomskoga fakulteta, prof. dr. sc. Branka Levaj, dekanica s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta i njena prodekanica prof. dr. sc. Ivana Radojčić Redovniković te prodekan s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije prof. dr. sc. Stjepan Posavec. Dekani i prodekani aktivno su sudjelovali na sastanku predstavljajući svoje fakultete i dosadašnju suradnju s kineskim sveučilištima te su iskazali namjeru za konkretnijim dogovorima i zajedničkim temama.

S kineskoga Sveučilišta izaslanstvo je predvodila prorektorica Ran Zhang sa svojim suradnicima: Qing Qi, Songom Xueom i Dongming Xue.

Pozdravni govor kao domaćin u ime Sveučilišta u Zagrebu održao je prorektor Jurica Pavičić, u kojemu je kazao da se ovim sastankom i budućom suradnjom otvara jedno novo poglavlje između dviju institucija s ciljem dugoga i kvalitetnoga partnerstva. Također, naglasio je zajedničke teme suradnje kao što je inovativno istraživanje i održiva agrokultura te zaključio da zajedničkim snagama i iskustvom možemo doći do rješenja koja vode prema održivom ekološkom razvoju. Također, suradnja dvaju sveučilišta svakako bi bila platforma za studente koji bi razvijali svoje ideje, razmjenjivali ih međusobno i stvarali nova iskustva.

Shandong agronomsko sveučilište osnovano je 1906. u Jinanu, vrlo je multidisciplinarno i agrokultura je jedna od ključnih znanosti. Surađuju sa 70-ak sveučilišta, a sa zagrebačkim Sveučilištem teže ostvariti sveobuhvatnu suradnju temeljenu na obrazovnoj i kulturnoj razmjeni. Godine 2019. također su posjetili Sveučilište u Zagrebu i tada je potpisan bilateralni sporazum (Memorandum of Understanding).

Kraću prezentaciju Sveučilišta u Zagrebu održao je Bernard Špoljarić, koordinator za Erasmus u Središnjem uredu za međunarodnu suradnju, nakon koje su gosti ljubazno pozvali predstavnike zagrebačkoga Sveučilišta da posjete kinesko Sveučilište.

Uslijedilo je potpisivanje dvaju temeljnih sporazuma o suradnji, razmjena prigodnih darova i zajedničko fotografiranje.
Top