Vijest
21.12.2016

Projekt 'Rekonstrukcija studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje' predstavljen u Francuskom paviljonu

U utorak 20. prosinca 2016. u 20 sati, u Francuskom paviljonu Studentskoga centra u Zagrebu, svečano je predstavljen projekt Rekonstrukcija studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje. Skup je započeo pozdravnim govorima rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, sanacijskoga upravitelja Studentskoga centra u Zagrebu Mirka Bošnjaka i izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba Sanje Cvjetko Jerković.


Nakon pozdravnih govora, projekt Rekonstrukcija studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje predstavio je njegov voditelj, arhitekt Damir Ivšić te je prikazan film o projektu.

Uz prorektore Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanu Čuković-Bagić i prof. dr. sc. Miljenka Šimpragu te dekane i prodekane sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, svečanom predstavljanju projekta nazočili su pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Dragan Jelić, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva unutarnjih poslova, Fonda za zaštitu okoliša, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, projektanti, izvođači radova te ostali gosti i uzvanici.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su studenti Akademije dramske umjetnosti s dvije plesne točke i Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem maestra Josipa degl' Ivellija. Program predstavljanja vodili su studenti Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Obnova studentskih domova_Boras_prosinac2016 Obnova studentskih domova_Bosnjak_prosinac2016
Prof. dr. sc. Damir Boras Mirko Bošnjak

Opći i glavni cilj projekta Rekonstrukcija studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje (KK.09.1.2.01.0003), vrijednoga 300 milijuna kuna, ulaganje je u razvoj i kvalitetu te u dostupnost visokoga obrazovanja poboljšanjem kvalitete studentskoga smještaja. Projektom se žele osigurati jednaki uvjeti studiranja za sve studente, bez obzira na njihove materijalne mogućnosti, uz jednaku mogućnost ulaska u akademsku zajednicu. Projekt se provodi u razdoblju od svibnja 2014. do prosinca 2016.

Sveobuhvatnom rekonstrukcijom 15 zgrada domova temeljito su preuređeni svi prostori, uključujući namještaj i instalacije zgrada, uvedena je vatrodojava u zgrade te su dograđeni sigurnosni izlazi u slučaju potresa ili požara u zgradama. Sve su sobe opremljene suvremenim namještajem i hladnjakom te priključcima na fiksni i bežični Internet, a obavljena je i velika rekonstrukcija kupaonica i zajedničkih prostora. U okviru projekta obnovljen je 4521 krevet u 15 studentskih paviljona u dvama studentskim naseljima - Stjepan Radić i Cvjetno naselje.

Projekt je prijavljen na ograničen postupak dodjele bespovratnih sredstava „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“ koji je raspisan temeljem Operativnoga programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a čija su sredstva za sufinanciranje osigurana iz ESI fondova EU. Projekt će sufinancirati Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Obnova studentskih domova_Ivsic_prosinac2016   Obnova studentskih domova_Cvjetko_Jerkovic_prosinac2016
 Damir Ivšić  Sanja Cvjetko Jerković

Rekonstrukcijom studentskih naselja željeli su se stvoriti uvjeti europskoga standarda studentskoga stanovanja, uz zadržavanje postojećeg broja kreveta, ali uz povećanje kreveta za osobe s invaliditetom.

Novi, poboljšani uvjeti studentskoga smještaja posljedično će pridonijeti kraćem roku studiranja, boljim rezultatima, manjem broju prekida studiranja i, naposljetku, većem broju studenata koji će se posvetiti znanstvenom radu i istraživanju, što će utjecati na razvoj društva i države u cjelini.

Autor fotografija: Damir HumskiTop