Vijest
21.07.2023

Profesorica s Grafičkoga fakulteta osvojila prestižnu nagradu na svjetskom fotografskom natječaju

Redovita profesorica Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Maja Strgar Kurečić na nedavno održanom svjetskom fotografskom natječaju Julia Margaret Cameron Awards osvojila je prvu nagradu u kategoriji Cityscapes za svoju seriju Urban Diptych

Urban Diptych je serija fotografija na kojoj Maja Strgar Kurečić radi već dugo godina. S obzirom na to da obožava putovati i snimati gotovo sve što joj zapne za oko, počela je slagati parove fotografija različitih gradova koji iz nekoga razloga pristaju skupa. Povezujući različite motive urbanoga okružja, otkriva nam neke drukčije i neočekivane perspektive. Ponekad istražuje čisto vizualne aspekte slika, kao što su boja, tekstura, kontrast, oblici i kompozicija, a ponekad ju više zanimaju konceptualni odnosi. Očitu stvarnost transformira u subjektivno viđenje koje nam pruža neke nove vizure.

O nagradama su odlučivale: nezavisna kustosica, galeristica i urednica fotografije Elizabeth Avedon, direktorica Centra za umjetničku fotografiju u Kalifornij (Center for Photographic Art - CPA) Ann Jastrab i glavna urednica fotografije u National Geographic magazinu Elizabeth Krist.

Izložba svih fotografija nagrađenih na tom obljetničkom 20. izdanju Julia Margaret Cameron Awards i dodjela nagrada održat će se u Barceloni u travnju 2024. u galeriji FotoNostrum, Mediteranskoj kući fotografije.

Više o nagradama možete vidjeti OVDJE.

     Porto - Gent

     Gent - Fužine

 

     Tokyo - Barcelona

 

 

      Brussels - Zurich

 

     Newcastle - Zadar

 

     Zurich - Porto

 
Top