Vijest
18.04.2023

Profesori Medicinskoga fakulteta Lidija Beketić Orešković i Stjepan Orešković primljeni u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti

Sredinom travnja 2023. u Salzburgu je u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti primljeno dvoje znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu - prof. dr. sc. Lidija Beketić Orešković i prof. dr. sc. Stjepan Orešković, profesori Medicinskoga fakulteta.

Prof. dr. sc. Stjepan Orešković pročelnik je Katedre za medicinsku sociologiju i ekonomiku zdravstva i bivši ravnatelj Škole narodnoga zdravlja "Andrija Štampar". Zahvaljujući svom doprinosu ekonomici i sociologiji zdravstva primljen je u razred za društvene znanosti. Prof. dr. sc. Lidija Beketić Orešković bavi se područjem kliničke onkologije i cijenjena je liječnica u Kliničkom bolničkom centru "Sestre milosrdnice".

Članovi Akademije biraju se na temelju izuzetnih znanstvenih, umjetničkih i upravljačkih postignuća, a među njima je i 37 dobitnika Nobelove nagrade. Europska akademija znanosti i umjetnosti povezuje svijet znanja s idejom novog prosvjetiteljstva i temeljnih europskih vrijednosti uz promicanje znanstvenog i društvenog napretka. Vodeći znanstvenici, umjetnici i praktičari upravljanja posvećeni su inovativnom istraživanju, interdisciplinarnoj i transnacionalnoj suradnji te razmjeni i širenju znanja, navedeno je u priopćenju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Osim naših dvoje profesora s Medicinskoga fkulteta u ovu prestižnu instituciju primljena su još dvojica hrvatskih znanstvenika. Igor Rudan sa Sveučilišta u Edinburghu, također i alumni Sveučilišta u Zagrebu, primljen je u članstvo temeljem doprinosa medicini, prvenstveno smanjenju smrtnosti djece diljem svijeta od zaraznih bolesti te Emilio Marin, professor emeritus Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, svjetski poznat po svojim arheološkim istraživanjima.

Izvor fotografije: Medicinski fakultet Sveučilišta u ZagrebuTop