Vijest
18.04.2023

Predstavnici Sveučilišta u Zagrebu susreli se s državnom ministricom za vanjske poslove i kulturu Republike Indije

Predstavnici Sveučilišta u Zagrebu i sastavnica koje ostvaruju suradnju s indijskim visokoobrazovnim institucijama susreli su se jučer, 17. travnja 2023., na Agronomskom fakultetu s državnom ministricom za vanjske poslove i kulturu Republike Indije, gospođom Meenakashi Lekhi. Susret je održan u okviru ministričina službenoga posjeta Republici Hrvatskoj.

Susret je organiziran radi snažnijega povezivanja indijskih i hrvatskih mladih talenata  te daljnjega razvoja novih programa temeljenih na vještinama koji će mladim istraživačima omogućiti razmjenu ideja i znanja kroz nove inicijative između sveučilišta u Indiji i Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom zajedničkoga sastanka potpisan je i Memorandum o suradnji između Akademije likovnih umjetnosti i Lalit Kala Akademi u New Delhiju. Memorandum su u ime Sveučilišta u Zagrebu potpisali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić i dekan ALU-a red. prof. Tomislav Buntak, a u ime Lalit Kala Akademi u New Delhiju državna ministrica za vanjske poslove i kulturu Republike Indije Meenakashi Lekhi.

Na temelju dokumenta koji je potpisan na vrijeme od pet godina, dvije će institucije surađivati na različitim projektima i aktivnostima koje će pridonijeti razmjeni studenata i nastavnika, kreativnih umjetnika, kulturnih administratora, znanstvenika i intelektualaca dviju zemalja, te razmjenjivati umjetničke izložbe i kulturna događanja. Između ostaloga, zajednički će organizirati različite radionice, umjetničke škole i kampove te međusobno sudjelovati u projektima koje organiziraju obje institucije u svojim zemljama.

indija_ministrica_travanj2023

"Sveučilište u Zagrebu ima vrlo dobre odnose s indijskim sveučilištima na razini individualne suradnje i nadamo se da će se ona u budućnosti proširiti na sve razine. Vidim puno potencijala za suradnju s obzirom na visoku kvalitetu kako Sveučilišta u Zagrebu, tako i mnogih indijskih visokoškolskih institucija. Uvjeren sam da ćemo pronaći nove mogućnosti za produbljivanje partnerskih odnosa između Indije i Hrvatske na obrazovnoj i istraživačkoj razini. Zajedno smo jači u prevladavanju svih izazova s kojima se današnji svijet suočava“, istaknuo je rektor Lakušić.

Istaknuvši kako je impresionirana postojećom, ali i potencijalnom suradnjom između Indije i Hrvatske, ministrica Lekhi tijekom svojega izlaganja izrazila je zadovoljstvo susretom s rektorom i predstavnicima Sveučilišta te svim članovima dvaju izaslanstava.

“Privilegij je potpisati petogodišnji Memorandum o akademskoj suradnji između Lalit Kala Akademi New Delhi i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu”, izjavila je ministrica Lekhi.

Susret je završio simboličnom sadnjom stabla javora na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. “Navedeni događaj simbolizira suradnju koju smo danas zasijali kako bismo ubirali plodove u vidu jačanja razmjene mladih talenata iz Hrvatske i Indije”, zaključila je ministrica Lekhi. 

indija_ministrica_travanj2023

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu,  susretu s državnom ministricom za vanjske poslove i kulturu Republike Indije nazočili su, među ostalima, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Raj Kumar Srivastava, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, dekan Agronomskoga fakulteta prof. dr. sc. Ivica Kisić i prodekanica za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju izv. prof. dr. sc. Kristina Kljak, dekan Kineziološkoga fakulteta prof. dr. sc. Mario Baić, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan Akademije likovnih umjetnosti prof. art. Tomislav Buntak te drugi članovi dvaju izaslanstava.

indija_ministrica_travanj2023

Državna ministrica za vanjske poslove i kulturu Republike Indije Meenakashi Lekhi boravila je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj 16. i 17. travnja 2023. Posjet je još jedna potvrda bliskih i prijateljskih veza između Indije i Hrvatske koje će dodatno ojačati bilateralnu suradnju dviju zemalja.Top