Vijest
28.04.2023

Predstavljeni rezultati Plana ravnopravnosti spolova FER-a

Povodom "Dana djevojaka u ICT-u" koji se obilježava svake godine 27. travnja, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu održano je predstavljanje rezultata Plana ravnopravnosti spolova FER-a, prvom takvom planu donesenom na Sveučilištu u Zagrebu, a koji je poslužio kao primjer ne samo drugim istraživačkim organizacijama, već je istaknut i kao dobar primjer od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Plan je nastao kao rezultat dvogodišnjeg Obzor 2020 projekta Caliper: Linking Research and Innovation for Gender Equality, s ciljem da istraživačke organizacije budu rodno ravnopravnije putem povećanja broja znanstvenica u području STEM te poboljšanjem njihovih karijernih prilika, a predstavila ga je voditeljica projekta, izv. prof. dr. sc. Anamari Nakić.

Tijekom navedenoga dvogodišnjega Obzor 2020 projekta organizirane su brojne aktivnosti: radionice u suradnji s poslovnom i akademskom zajednicom, radionice programiranja za učenice, pokrenut je podcast ŽensCast za buduće studentice te je izrađena publikacija o prvim znanstvenicama na FER-u, a sve aktivnosti mogu se pogledati u kratkom videu. Raznolikost pridonosi kolektivnoj inteligenciji i kreativnosti istraživačke skupine, a prisutnost žena u istraživačkim timovima povećava vjerojatnost da će istraživački tim doći do novih ideja i perspektiva.

To da su timovi u kojima su zastupljene žene uspješniji danas više i nije neka novost - velik je broj istraživanja koja pokazuju prednosti takvih timova. Od toga da su kompanije s većim brojem žena na menadžerskim pozicijama i do 25% profitabilnije od onih s pretežno muškim vodstvom, do toga da su uspješniji startupi koji među svojim osnivačima imaju bar jednu ženu, u usporedbi s onima gdje su osnivači isključivo muškarci. I dok u industriji raste broj žena u ukupnom udjelu vodećih pozicija, isto se tek treba dogoditi u istraživačkim institucijama, pogotovo u STEM području.

Naime, iako žene čine 52% europskoga stanovništva i većinu visokoškolskih studenata u EU-u, tek je svaka druga od pet znanstvenika i inženjera - žena. Zato je Europska komisija predana jačanju sudjelovanja žena i djevojaka u STEM studijama, a ravnopravnost spolova u istraživanju i inovacijama jedan je od prioriteta Europskog istraživačkog prostora (ERA).Top