Vijest
26.05.2023

Predstavljena najbolja rješenja projekta 'Transportikum' Fakulteta prometnih znanosti

Na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 25. svibnja 2023. predstavljena su najbolja rješenja projekta Transportikum, koji se provodi od 2015. godine u suradnji s hrvatskim gospodarstvenicima. Cilj je projekta unaprijediti znanja, povećati kompetencije studenata te ih pripremiti za tržište rada.

Na završnom događaju projekta Trasnportikum uzvanicima se na početku skupa obratio izv. prof. dr. sc. Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti, prof. dr. sc. Jasmina Pašagić Škrinjar, predsjednica Organizacijskoga odbora projekta Transportikum, i državna tajnica Margareta Mađerić iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koja je pohvalila ovaj projekt te istaknula kako se takvim projektima izravno utječe na gospodarski razvoj i povećanje kvalitete visokoobrazovanoga kadra.

Ove godine na projektu Transportikum sudjelovalo je 47 studenata s dvaju studija Fakulteta prometnih znanosti: Inteligentni transportni sustavi i logistika te Promet, i to zajedno s osam tvrtki iz različitih gospodarskih grana (Arriva Hrvatska, Atlantic Grupa d. d., Croatia osiguranje d. d., Hrvatska pošta d. d., INA ‒ Industrija nafte d. d., Podravka d. d., ProjektLab d. o. o. i Zagrebačka pivovara d. o. o.), koje su ujedno i osmislile projektne zadatke za studentske timove.

Studenti su tri mjeseca rješavali projektne zadatke iz područja procesa prijevoza putnika i tereta te uvođenja novih tehnologija u poslovanju, procjena šteta kod prometnih nesreća, alociranja resursa u svrhu optimizacije logističkih procesa, rekonstrukcije postojeće prometne infrastrukture te razvoja i tranzicija na održive oblike prometa.

Svaka je tvrtka za najbolje rješenje svojih zadataka pobjedničkom timu dodijelila novčanu nagradu od 500 eura. Studentima se, osim novčane nagrade, dodjeljuju i 2 ECTS boda za sudjelovanje, mogućnost studentske prakse u poduzećima te pisanja završnih i diplomskih radova u suradnji s gospodarstvenicima, a često se nakon završetka projekta najboljim studentima ponudi i zaposlenje u nekoj od uključenih tvrtki.Top