Vijest
04.05.2023

Pravni fakultet visoko na ljestvici međunarodne uspješnosti studenata na natjecanjima u simuliranim suđenjima

Sveučilište u Zagrebu i Pravni fakultet u Zagrebu zauzeli su visoko 96. mjesto u poretku uspješnosti studenata na natjecanjima u simuliranim suđenjima prema Nica Law School Ranking za 2022. godinu.  Poredak sveučilišta, odnosno pravnih fakulteta na ljestvici utvrđuje se na temelju dva kriterija: težine natjecanja u kojima su fakultetski studentski timovi sudjelovali tijekom godine, te koliko daleko su stigli na tim natjecanjima.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu posvećuje veliku pažnju simuliranim suđenjima te svake godine okuplja i podupire timove za natjecanje u simuliranim suđenjima u više područja. Prošle, 2022. godine, zbog značajnih je uspjeha u tim natjecanjima zauzeo 96. mjesto na svijetu, a 36. u Europi, objašnjava za Universitas portal prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rangiranje se utvrđuje svake godine, a u obzir se uzimaju rezultati timova pojedinoga fakulteta, odnosno sveučilišta u više područja.

– Ovo je veliki uspjeh naših studentica i studenata koji se više mjeseci temeljito pripremaju za ovakva natjecanja, s profesorima koji ih mentoriraju, nerijetko uz pripremna natjecanja. U profesionalnom životu svakoga od njih riječ je o jednoj od ponajvažnijih referenci. Znanja, vještine i kompetencije koje na taj način stječu ostaju im kao ponajvažnije u čitavom tijeku studija te ih kvalificiraju za najsloženije poslove i radna mjesta u širokom spektru pravničkih zanimanja. Profesori koji s njima rade odvajaju značajni fond svojeg radnog vremena upravo na ove timove i to rade s velikim entuzijazmom. Moja je velika želja da se još veći broj studenata uključi u međunarodna simuliranja suđenja kako bi se što kvalitetnije osposobili za buduće profesionalne izazove. Moje čestitke idu svim studenticama i studentima koji su sudjelovali, sad sudjeluju ili će se tek uključiti u međunarodna simulirana suđenja, kao i njihovim profesorima-mentorima, ističe dekan Koprić.

U usporedbi s drugim pravnim fakultetima, zauzeto 96. mjesto predstavlja veliki uspjeh Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na 501. mjestu spomenute ljestvice nalazi se Pravni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka.

Više informacija dostupno je OVDJE.Top