Vijest
17.06.2014

Potpisan Ugovor o darovanju nekretnine u vlasništvu RH u svrhu izgradnje Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš potpisali su u utorak 17. lipnja 2014. u Banskim dvorima Ugovor o darovanju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske Sveučilištu u Zagrebu u svrhu izgradnje Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je da to mali ali važan doprinos koji država i Vlada mogu dati kako bi Sveučilište u Zagrebu, kada je materijalni status u pitanju, bilo na višoj razini nego što je trenutačno. „Najbitniji su ljudi. Zgradama i prostorom se to pitanje ne može riješiti. To je pitanje rada i ulaganja u ljude“, istaknuo je premijer Milanović te zaključio da je to jedan od važnih preduvjeta da Sveučilište bude moderno, svjetsko i među prvih petsto svjetskih sveučilišta.

                              


Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš izrazio je zahvalnost Vladi i predsjedniku Vlade na pomoći da se Ugovor napokon dovrši. I rektor Bjeliš ponovio je da Znanstveno-učilišni kampus Borongaj neće biti samo zgrada nego sasvim novi koncept sveučilišnog, akademskog i istraživačkog rada. Istaknuo je da je kampus za Grad Zagreb, ali i cijelu Hrvatsku, jedan od ključnih projekata. Prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš izvijestio je da prva faza projekta, koja je već razrađena i obuhvaća dva velika fakulteta i ostale sadržaje, iznosi 130 milijuna eura. „Nadamo se da je to objektivno, realno te da možemo, i kroz podršku Vlade i ministarstava, ali i kroz natjecanje u europskim fondovima, nešto i postići“, zaključio je.

                                


Top