Vijest
29.10.2023

Održan 31. Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Hrvatske

U subotu 28. listopada 2023. u 12 sati na regatnoj stazi Jarun održan je tradicionalni, 31. Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Hrvatske. Događaj je organizirao Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Veslačkim savezom Zagreba, Sportskom udrugom "Omega" i HAVK-om "Mladost", a pod pokroviteljstvom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića.

Na programu regate, kao i prošlih godina, bilo je sedam utrka, od čega šest uvodnih sprintova četveraca i osmeraca na 500 m, koji prethode glavnoj utrci osmeraca studenata na 2000 m. Više od dvjesto studenata, diplomiranih studenata i profesora sa Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu nastupilo je predstavljajući svoje fakultete u ukupno 27 posada.

U glavnoj utrci snage su odmjerile prve postave osmeraca studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB), Kineziološkoga fakulteta (KIF), Ekonomskoga fakulteta (EFZG), Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i Medicinskoga fakulteta (MEF). Pobjednici 31. Veslačkoga susreta osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje su studenti FSB-a u sastavu: Karlo Habuda, Goran Mahmutović, Roko Bošković, Matej Terlević, Bartol Bućan, Ivan Korunić, Ante Čanić i Nikola Budak.

Osim glavne utrke valja istaknuti da su profesori i asistenti FSB-a osvojili prvo mjesto u kategoriji veterana u četvercu s kormilarom, dok je FSB-ov osmerac diplomiranih studenata osvojio drugo mjesto u utrci "Alumni 8+".

Posebno uzbuđenje donijela je utrka novaka, gdje je posada studenata veslačkih novaka FSB-a osvojila prvo mjesto ispred svojih kolega s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, Prometnoga fakulteta i Farmacije.

Najbrojnija utrka bila je ona ženskih osmeraca, u kojoj je sudjelovalo čak osam posada. Osim pobjednica s Kineziološkoga fakulteta natjecale su se i ekipe s EFZG-a, MEF-a, Grafičkoga fakulteta (GRF), Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta (FBF), FSB-a i Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF).

Susret je bio prilika i za predstavljanje različitih studentskih udruga, uključujući Klapu „Balinjera“, FSB Racing Team, Humans of FSB, Studentski makerspace "Strojarnica" i Sportsku udrugu "Omega".

Regata se održava prema pravilima Hrvatskoga veslačkog saveza te prema pravilniku Sveučilišta u Zagrebu. Glavna utrka muških osmeraca tehničkih fakulteta održava se na stazi dugoj 2000 m. Ostale utrke regate održavaju se na dužini od 500 m. Svaki tehnički fakultet ima pravo prijaviti jedan osmerac po utrci. Posade koje nastupaju na regati smiju imati do dva člana koja ne studiraju na pripadajućemu tehničkom fakultetu, ali moraju imati status redovitoga studenta. Posade utrke novaka na 500 m smiju imati do četiri člana posade koja nisu novaci. Uvjeti za nastup utvrđuju se uvidom u indeks prije utrke.

Rezultate i popis posada možete pogledati OVDJE.

To kako je sve izgledalo možete pogledati u galeriji na MREŽNIM STRANICAMA REGATE.Top