Vijest
12.02.2021

Najnovija studija: 47 hrvatskih znanstvenika među 2% najutjecajnijih na svijetu, pola sa Sveučilišta u Zagrebu

Istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD), pod vodstvom istaknutoga profesora Johna Ioannidisa, nedavno je objavila studiju o znanstvenoj citiranosti koja rangira oko 160 000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim disciplinama i obuhvaća najcitiranijih 2 % svjetskih znanstvenika u pojedinim granama znanosti. Rezultati studije izazvali su veliki interes u svijetu i rad je dosad pregledan gotovo 600 000 puta.

Na listi najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za cjelokupnu znanstvenu karijeru nalazi se 47 hrvatskih znanstvenika, od kojih su 23 sa Sveučilišta u Zagrebu: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije (Sanja Martinez i Mirjana Metikoš-Huković), Farmaceutsko-biokemijski fakultet (Ana Marija Domijan, Ivan Kosalec, Gordan Lauc), Geodetski fakultet (Bojan Vršnak), Prirodoslovno-matematički fakultet (Andrej Dujella, Nada Oršolić, Dario Vretenar), Fakultet elektrotehnike i računarstva (Sven Lončarić, Hrvoje Pandžić, Damir Žarko), Medicinski fakultet (Velimir Altabas, Iva Hojsak, Ivica Kostović, Željko Reiner, Ana Maria Šimundić), Prehrambeno-biotehnološki fakultet (Marina Cvjetko Bubalo, Predrag Putnik, Anet Režek Jambrak), Kineziološki fakultet (Goran Marković), Fakultet strojarstva i brodogradnje (Neven Duić, Hrvoje Jasak).

Lista hrvatskih znanstvenika

Studija se koristila podatcima iz Scopus baze koja mjeri utjecaj znanstvenika do kraja 2019. godine. Studija koja klasificira znanstvenike u 22 polja i 176 grana analizirala je citate u razdoblju 1996. - 2019. i temeljena je na složenom modelu koji koristi šest standardiziranih metrika znanstvene produktivnosti. 

Studija je objavila dvije liste: listu najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru i listu najutjecajnijih znanstvenika za 2019. godinu.

Rad je dostupan ovdje.Top