Vijest
22.05.2023

Na Tjednu znanosti sudjelovali brojni fakulteti Sveučilišta u Zagrebu

Od 19. do 21. svibnja 2023. na Zagrebačkom Velesajmu održano je drugo izdanje Tjedna znanosti pod nazivom "Smart Future", u organizaciji Udruge MUZZA. Događanje je to na kojemu se predstavljaju brojne znanstvene institucije, udruge i neprofitne organizacije s ciljem interaktivnoga i pristupačnoga načina približavanja znanosti i tehnologije djeci i mladima - spretno se spajaju znanost i zabava.

Na otvorenju Tjedna znanosti sudjelovao je i prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu koji je u ime akademske zajednice pozdravio posjetitelje, kao i brojni dekani i prodekani zagrebačkih fakulteta te mnogi gospodarstvenici koji su partneri na projektu. U ime gospodarstvenika partnera projekta MUZZA posjetitelje je pozdravila predsjednica uprave tvrtke Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević.

Sa Sveučilišta u Zagrebu sudjelovali su: Agronomski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet prometnih znanosti, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet kemijskoga inženjerstva i tehnologije, Kineziološki fakultet, Medicinski fakultet, Prirodoslovno-matematički fakultet i Rudarsko-geološko-naftni fakultet. 

U tri dana čak 40 partnera predstavilo je najnovija dostignuća iz znanosti, STEM područja, humanističkih, prirodnih i društvenih tema, a održano je 60 radionica i 9 panela. MUZZA Tjedan znanosti okuplja akademsku i tehnološku zajednicu i kroz interaktivno učenje i umrežavanje ostvaruje susrete sa znanstvenicima. Ovogodišnje izdanje obuhvatilo je sve relevantne teme, a program je bio podijeljen u 14 područja: Pogled u svemir, Humanija – znanost o čovjeku, Superorganizam, Budućnost robota, Budućnost prometa, Mali znanstvenici, Senzacionalna znanost, Muzza LAB, E- LAB, Ekologija i klima, Filmska i medijska pismenost, Igrom do zdravlja, Biljni i životinjski svijet i Interaktivne radionice.

Projekt Tjedan znanosti pokrenula je Udruga MUZZA, nastala u vrijeme pandemije, koja okuplja entuzijaste iz znanstvene zajednice s ciljem popularizacije znanosti kod djece i mladih. Udruga kroz niz manjih i većih projekata povezuje djecu i mlade sa svijetom znanosti i tehnologije te im omogućava susrete sa znanstvenicima. Dugoročni je cilj udruge MUZZA osnivanje Muzeja znanosti, kao jedinstvenog mjesta gdje će se djeca i mladi, ali i osobe s posebnim potrebama, susretati sa spoznajama, otkrićima i dostignućima koja su ljudsku civilizaciju dovela do točke razvoja na kojoj se danas nalazi.

Izvor fotografija: FB Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u ZagrebuTop