Vijest
19.09.2023

Na Sveučilištu u Zagrebu održan stručni skup o autorskom pravu u arhitekturi

Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata, Hrvatskom komorom arhitekata i Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organiziralo je stručni skup "Autorsko pravo u arhitekturi". Skup je održan na novoj adresi Sveučilišta u Zagrebu koje se zbog obnove svojih prostora preselilo na Kajzericu u zgradu SEECEL-a - ostvarenju arhitekta Igora Franića nagrađenom 2020. nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskoga stvaralaštva. Cilj skupa bio je upoznati stručnu i širu javnost o mogućnostima zaštite intelektualnoga vlasništva u arhitektonskoj disciplini, a povodom objave pravnoga mišljenja o autorskim pravima u arhitekturi koje je priredila prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, voditeljica specijalističkog studija "Intelektualno vlasništvo".

Uz profesoricu Matanovac Vučković, na okruglom stolu sudjelovali su: Rajka Bunjevac, dipl. ing. arh., predsjednica Hrvatske komore arhitekata, dr. sc. Mia Roth Čerina, prodekanica za međunarodnu suradnju i umjetnost Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Roman Šilje, dipl. ing. arh., predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata. Uvodnim riječima sudionicima skupa obratio se prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom Sveučilišta u Zagrebu.

"Jedno od temeljnih odrednica programa nove uprave Sveučilišta u Zagrebu je suradnja s gospodarstvom u cilju što učinkovitijega transfera tehnologije i stvaranje učinkovitoga obrazovnog procesa temeljenoga na istraživanju i inovacijama. Upravo zato je nužno prije svega u akademskoj zajednici osvijestiti važnost i zaštitu intelektualnoga vlasništva u tim procesima. Sveučilište u sklopu studija "Intelektualno vlasništvo" radi na stvaranju stručnjaka koji će se aktivno baviti tom temom u svim segmentima – znanstvenim i gospodarskim“, rekao je prorektor Mlinarić.

Prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković prezentirala je pravno mišljenje o autorskim pravima u arhitekturi, a nakon toga je uslijedila živa rasprava s publikom i odgovaranje na brojna pitanja koja su postavljali arhitekti. Kako je naglasio predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Roman Šilje, tema autorskih prava iznimno je važna za struku. "Tijekom prošlih nekoliko godina Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata i ostalim strukovnim organizacijama intenzivno se bavilo temom zaštite autorskih prava u arhitekturi. Suradnjom s izrađivačem zakonodavnoga okvira ostvaren je velik iskorak u razumijevanju i zaštiti autorsko-pravnih specifičnosti arhitektonskih djela", rekao je Roman Šilje.

Stručni skup "Autorsko pravo u arhitekturi" organiziran je u sklopu kampanje kojom se želi podići svijest javnosti o važnosti prepoznavanja intelektualnoga vlasništva te gospodarskom potencijalu i pravnoj zaštiti intelektualnih tvorevina, a zahvaljujući podršci brojnih strukovnih udruženja kreativne industrije.

Foto: Šimun Bućan

 Top