Vijest
10.05.2023

Međunarodni skup Jezik i kognitivna neuroznanost – JEKON (Language and Cognitive Neuroscience)

Međunarodni skup pod nazivom "Jezik i kognitivna neuroznanost – JEKON" (Language and Cognitive Neuroscience) održat će se u petak 12. svibnja 2023. godine od 9 do 16 sati u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu (Opatička 18, Zagreb). Međunarodni skup se organizira u povodu dvadesete godišnjice od osnivanja istoimenoga sveučilišnoga  interdisciplinarnoga doktorskoga studija na Sveučilištu u Zagrebu.

Pokrovitelj skupa je Razred za filološke znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Skup će se održati na hrvatskom i engleskom jeziku.  

Uz uvodna obraćanja voditeljice studija Jezik i kognitivna neuroznanost prof. dr. sc. Melite Kovačević s Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i suvoditelja studija i tajnika Razreda za filološke znanosti HAZU akademika Ranka Matasovića, sudionicima će se na početku skupa obratiti dr. sc. Eva Pavlinušić iz Laboratorija za jezik i kognitivnu neuroznanost na Sveučilištu u Rijeci, bivša doktorandica studija JEKON, te prorektor za znanost, istraživanje i poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Dubravko Majetić. Na skupu će uslijediti izlaganja domaćih i inozemnih profesora koji su sudjelovali u izvođenju nastave na studiju, kao i bivših studenata.

Sveučilišni doktorski studij Jezik i kognitivna neuroznanost – JEKON interdisicplinarni je program koji se temelji na znanjima različitih područja, integrirajući ih u nova znanja. U okviru studija, doktorskim se studentima, budućim istraživačima novoga profila, omogućuje da se na temelju spoznaja pojedinih struka i znanstvenih područja specijaliziraju u novom, interdisciplinarnom području jezika i kognitivne neuroznanosti, koje će stekavši doktorat znanosti nastaviti samostalno istraživati i razvijati.

Budući da studij upisuju studenti s različitim predznanjima i sa sveučilišnim diplomama iz različitih struka, naglasak je programa na izbornosti koja omogućuje doktorandima samostalno sukreiranje vlastitoga kurikula. Velika je pozornost posvećena i mobilnosti studenata, koji mogu odabirati predmete i na drugim programima hrvatskih i inozemnih sveučilišta. U izvođenju studija sudjeluju istaknuti znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva iz različitih disciplina koje su važne za proučavanje jezika i kognitivne neuroznanosti.

Do sada je studij JEKON uspješno stjecanjem doktorata znanosti završilo više od trideset studenata, od kojih je njih oko 70 posto zaposleno u znanstveno-istraživačkim institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Detaljan program skupa možete vidjeti OVDJE.Top