Vijest
11.02.2022

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Svake godine 11. veljače obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti čiji je cilj promicanje ravnopravnosti žena i djevojaka u znanosti i obrazovanju općenito, a posebice po pitanju odlučivanja. Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku o proglašenju 2015. godine.

Obilježavanjem današnjega dana nastoji se ukazati na potrebu dokidanja svih oblika diskriminacije žena u znanosti i obrazovanju te na nužnost poticanja razvoja njihovih karijera te daljnjega znanstvenog usavršavanja. Prema podatcima koje je Sveučilište u Zagrebu prikupljalo u svrhu međunarodnog rangiranja U-Multirank 2022, u prošloj akademskoj godini 2020./2021. na Sveučilištu u Zagrebu studentice su činile 60,1 posto ukupnoga broja svih studenata. Broj studentica u STEM području također se bitno povećava iz godine u godinu te je u prošloj akademskoj godini iznosio visokih 52 posto. Taj rast je najvidljiviji u biomedicinskom području u kojem su studentice lani činile čak 71,7 posto svih studenata.

Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu aktivno rade na implementaciji rodne ravnopravnosti što rezultira kontinuiranim povećanjem broja znanstvenica iz godine u godinu. U protekloj akademskoj godini na Sveučilištu u Zagrebu bila je zaposlena ukupno 2561 znanstvenica što čini 48 posto ukupnoga akademskog osoblja, a da će se taj broj i dalje povećavati govori činjenica da žene čine 52,3 posto svih doktoranada i poslijedoktoranada u sastavu akademskoga osoblja Sveučilišta.

O iznimnom doprinosu žena hrvatskoj znanosti govori i studija istraživačke grupe sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji koja je među 34 najcitiranija svjetska znanstvenika u 2020. sa Sveučilišta u Zagrebu uvrstila 12 znanstvenica.Top