Vijest
07.09.2021

Javier Cercas gost Festivala svjetske književnosti u Dubrovniku

"Razotkrivanje s Javierom Cercasom", najvažnijim suvremenim španjolskim autorom, vodit će Vlaho Bogišić i Seid Serdarević u nedjelju 12. rujna u 20 sati u atriju Poslijediplomskoga središta Sveučilišta u Zagrebu u Dubrovniku, Ulica don Frana Bulića 4.

 

Javier Cercas dolazi iz reda središnjih figura europske kulture našega doba. Zavičajan na dalekom zapadnom rubu toga starog rasporeda, španjolskoj i portugalskoj granici, logično otud i sljedbenik Cervantesovih traganja, formiran je u dinamičnoj urbanoj nervozi katalonskih gradova, a europskim se adresama, sve do suprotnih rubova, kreće tragom prijevoda svojih velikih romana i glasom što ga prati s utjecajnih katedri i iz prominentnih novina.

Upravo je dvadeset godina kako je njegov roman Salaminski vojnici zatekao sve koji su diljem svijeta dramu naslijeđa španjolskoga građanskoga rata osjećali kao ožiljak što ga se jedva može razumjeti. Raširen u milijunima primjeraka i potom razrađen u drugim Cercasovim djelima sve do Vladara sjena, ovaj je roman kao osobni čitateljev priručnik postao opći priručnik za kretanje vlastitim i životom svojih bližnjih kao prtljaga kako obiteljske tako i baštine zajednice – u kojem se ipak uvijek obnavlja život.

Stoga Frakturin Festival svjetske književnosti iz širokoga kruga velikih pisaca, zastupljenih u svojim bibliotekama i festivalskim programima, ne dovodi slučajno upravo Javiera Cercasa u Dubrovnik. Dubrovački je kraj ne samo kao ambijent i kultura nego i kao poprište povijesne drame pozornica Cercasove priče; ovdje onomu o čemu i kako govori prijevod gotovo i ne treba.Top