Vijest
15.12.2022

Globalni direktor Svjetske banke za područje obrazovanja održao predavanje na Sveučilištu u Zagrebu

Globalni direktor Svjetske banke za područje obrazovanja dr. sc. Jaime Saavedra održao je u četvrtak 15. prosinca 2022. u 14.30 sati, u auli Sveučilišta u Zagrebu, predavanje pod nazivom How to build a more resilient education system after COVID: Global trends in learning recovery.

Dr. sc. Jaime Saavedra održao je predavanje na Sveučilištu u okviru svojega posjeta Republici Hrvatskoj tijekom kojega je planiran susret s predstavnicima relevantnih institucija u području osnovnoškolskoga, srednjoškolskoga i visokoga obrazovanja u Hrvatskoj. 

Predavanju je prethodio zatvoreni sastanak na kojemu su, uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića sa svojim timom prorektora i izaslanstvo Svjetske banke (direktor u pratnji dr. sc. Rite Almeida, voditeljice za područje obrazovanja, dr. sc. Diega Ambasza, višeg stručnog savjetnika za obrazovanje i dr. sc. Lucie Brajković, stručnjakinje za obrazovanje), sudjelovali i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, gospodin Stipe Mamić, državni tajnik i prof. dr. sc. Josip Burušić, voditelj upravnog odbora.

Na samom početku popodnevnoga predavanja nazočnima su se obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić, dipl. oec. Predavanju su, uz rektora, prorektore, dekane i prodekane Sveučilišta u Zagrebu, nazočili i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Gradskoga ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba, raznih institucija i organizacija u području obrazovanja te drugi pozvani gosti.

Globalna pandemija COVID-19 bolesti utjecala je na sva područja rada i djelovanja te institucija i pojedinaca diljem svijeta, a područje obrazovanja suočilo se s jednom od najvećih kriza u proteklim desetljećima. Iako su države svojim politikama i mjerama nastojale pronaći odgovore na svakodnevne izazove, proces oporavka u području obrazovanja i učenja još traje.

Suočeni s brojnim izazovima koje je donijela pandemija, kao i posljedicama te globalne krize, čelnici institucija u području obrazovanja te dionici obrazovnoga sustava u sljedećem razdoblju moraju donijeti nove strategije i implementirati mjere koje će pridonijeti reformi sustava kako bi se osiguralo kvalitetno i dostupno obrazovanje za sve učenike i studente.

SAŽETAK PREDAVANJA

 

 

Top