Vijest
24.04.2023

Festival znanosti na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu

Festival znanosti, najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj ove se godine održava u 35 gradova od 24. do 29. travnja.

U 2023. godini svijet znanosti i tehnologije obilježava brojne obljetnice:
Od otkrića strukture molekule DNK prošlo je 70 godina, 50 godina od prvog mobilnog telefona, prije 40 godina Pioneer 10 bio je prvi proizvod ljudskih ruku koji se otisnuo izvan Sunčeva sustava, a prije čak 140 godina patentirana je prva fotonaponska ćelija.
Prošlo je 120 godina prošlo otkad je Maria Sklodowska Curie, kao prva žena, dobila svoju prvu Nobelovu nagradu iz fizike, a 70 godina otkako je Valentina Terješkova, kao prva žena, odletjela u Svemir.
U Hrvatskoj obilježavamo 80 godina smrti Nikole Tesle, 145 godina rođenja Franje Hannamana, izumitelja žarulje s volframovom niti i 185 godina rođenja Ferdinanda Kovačevića, pionira hrvatske telegrafije.

Znanstvenici otkrivaju tajne prirode, a njihova otkrića nepovratno mijenjaju ljudsko društvo i čovjekov svjetonazor. "Priroda i društvo" tema je ovogodišnjeg Festivala znanosti koji se širom Hrvatske događa od 2003. godine te je i dalje najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj.

U Festivalu će sudjelovati i znanstvenici, studenti i profesori sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koji će posjetiteljima u svojim laboratorijima i prostorima ponuditi niz zanimljivih predavanja i radionica.

PROGRAM događanja u Zagrebu, ali i ostalim gradovima pogledajte OVDJE.Top