Vijest
07.11.2022

Dvije sastavnice Sveučilišta zajedno u Erasmus Mundus združenom diplomskom studiju "NeuroData"

Sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva, sudjeluju kao partneri u provedbi projekta „Erasmus Mundus Joint Master Degree in Brain and Data ScienceNeuroData. Voditelji projektnih timova naših sastavnica su prof. dr. sc. Melita Šalković-Petrišić, Medicinski fakultet i prof. dr. sc. Mario Cifrek, Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Koordinator je Sveučilište Bar Ilan iz Izraela (Bar-Ilan University), a uz Sveučilište u Zagrebu, partneri su Sveučilišta u Nizozemskoj (Vrije Universiteit Amsterdam), Portugalu (Universidade de Lisboa - Instituto Superior Técnico), Italiji (University of Padua) i Finskoj (University of Jyväskylä).

U okviru Erasmus+ programa Erasmus Mundus shema (EMJM) oznaka je IZVRSNOSTI u nastavnom procesu visokih učilišta koja zajednički provode i međusobno priznaju EMJM transnacionalne studijske programe. Sveučilište u Zagrebu jedino je hrvatsko visoko učilište na kojem se izvodi najveći broj EMJM združenih diplomskih studija kojima je odobrena ova vrlo kompetitivna vrsta financiranja. Program NeuroData peti je po redu odobren Erasmus Mundus združeni diplomski studij na Sveučilištu u Zagrebu uz prethodno odobrene EMJM programe na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Agronomskom fakultetu i Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu.

EMJM-i su programi izvrsnosti i trebali bi pridonijeti integraciji i internacionalizaciji europskoga prostora visokog obrazovanja. Specifičnost EMJM-a temelji se na visokom stupnju integracije među ustanovama sudionicama i na izvrsnosti njihova akademskog sadržaja. EMJM nastoji povećati privlačnost i izvrsnost europskoga visokog obrazovanja u svijetu i privući talente u Europu, kroz:
- institucionalne akademske suradnje radi predstavljanja europske izvrsnosti u visokom obrazovanju i
- pojedinačne mobilnosti za sve studente koji sudjeluju u EMJM-u, uz stipendije koje financira EU za najbolje studente koji se prijave.

Koordinator projekta, prof. Alon Korngreen, boravio je u Zagrebu od 10. do 14. listopada. Tijekom svojega boravka održao je predavanja na Medicinskom fakultetu i Fakultetu elektrotehnike računarstva te održao niz sastanaka u cilju promocije studija NeuroData.

NeuroData_studenti

NeuroData je dvogodišnji diplomski studij koji se izvodi na engleskom jeziku. Namijenjen je studentima širega područja biomedicine, biomedicinskoga inženjerstva, računarstva i informacijsko-komunikacijskih tehnologija s ciljem stjecanja interdisciplinarnih znanja potrebnih za rješavanje sve složenijih pitanja u neuroznanosti. Prvu godinu studija svi studenti pohađaju na Sveučilištu Bar-Ilan stječući temeljna znanja iz područja neuroznanosti i znanosti o podacima i završavaju je na dvotjednoj Ljetnoj školi koju organiziraju Medicinski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Uz teorijski i praktični rad, tijekom Ljetne škole studenti upoznaju mentore s partnerskih sveučilišta i, ovisno o svojim interesima, dogovaraju na kojem će od njih (osim Sveučilišta u Zagrebu) pohađati drugu godinu studija i raditi diplomski rad. Nakon završetka studija i obrane diplomskog rada, studenti stječu dvostruku titulu (double degree) magistra Sveučilišta Bar-Ilan i magistra sveučilišta na kojem izrađuju i brane diplomski rad.

Erasmus+ financiranje NeuroData studija odobreno je u trajanju od 72 mjeseca za ukupno 4 generacija studenata, a početak provedbe projekta je 1. rujna 2022. godine. Prijave za upis prve generacije studenata za akademsku godinu 2023-2024 počinju u studenom 2022.

NeuroData program naveden je u Erasmus Mundus katalogu na POVEZNICI.

Više informacija o studiju NeuroData može se pronaći na službenoj stranici programaTop