Vijest
13.03.2023

Alumni kao snaga Sveučilišta - uspješna priča Stomatološkoga fakulteta

Na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 9. ožujka 2023. održana je još jedna alumni priča pod nazivom "Alumni kao snaga Sveučilišta - uspješna priča Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu". Događanje je upriličeno povodom obilježavanja 100 godina stomatološkoga obrazovanja u Hrvatskoj, 60 godina samostalnosti Stomatološkoga fakulteta i 10 godina djelovanja Udruge AMA SFZG (Udruga bivših studenata i prijatelja Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).

Gosti razgovora bili su istaknuti alumni Fakulteta: prof. dr. sc. Zrinka Tarle, dekanica, prof. dr. sc. Andrija Bošnjak, glavni medicinski direktor Adria Dental Group, prof. dr. sc. Hrvoje Brkić predsjednik Udruge AMA SFZG i doc. dr. sc. Anja Ivica, poslijedoktorandica. Razgovor je moderirao prof. dr. sc. Ivan Alajbeg, profesor Stomatološkog fakulteta te ujedno i član Predsjedništva Saveza ALUMNI UNIZG.

Na početku je dekanica Zrinka Tarle pozdravila predsjednika Saveza ALUMNI UNIZG prof. dr. sc. Marija Šafrana, bivšu rektoricu Sveučilišta u Zagrebu i predsjednicu Saveza ALUMNI UNIZG u dva mandata prof. emer. Helenu Jasnu Mencer, prorektora za studente, preddiplomske i diplomske studije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Borisa Brkljačića kao i ostale prisutne alumnuse i alumne, zaželjevši im dobrodošlicu. Potom se predsjednik Saveza prof. dr. sc. Mario Šafran osvrnuo na aktivnosti koje uspješno provode Stomatološki fakultet i Udruga AMA SFZG u vidu privlačenja i okupljanja bivših studenata, čime promoviraju istinsku alumni filozofiju. Prof. dr. sc. Boris Brkljačić je u ime rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepana Lakušića, pozdravio okupljene rekavši da Uprava Sveučilišta svesrdno podržava ovakva hvalevrijedna događanja usmjerena na održavanje veza i poticanje suradnje sa bivšim studentima Sveučilišta.

alumni prica_sfzg_2023

Tijekom razgovora prof. dr. sc. Zrinka Tarle govorila je o počecima stomatološkog obrazovanja u Hrvatskoj istaknuvši da je u posljednjih 60 godina na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu diplomiralo preko 6600 doktora dentalne medicine.

"Zagrebački Stomatološki fakultet odnjegovao je i sve druge stomatološke fakultete u Hrvatskoj, poglavito u Rijeci i Splitu te je uvelike pomogao i Fakultetu u Mostaru", rekla je prof. Tarle. Naglasila je da bivši studenti Stomatološkog fakulteta sudjeluju u životu, razvoju i obrazovanju doktora dentalne medicine na više načina, a jedan od njih je i studentska stručna praksa kroz koju studentima prenose znanja i iskustvo iz svakodnevnoga rada. "U mojih neprekinutih 36 godina na Stomatološkom fakultetu uvijek s ponosom ističem da sam radosna i počašćena što sam završila upravo Stomatološki fakultet u Zagrebu", istaknula je.

Prof. dr. sc. Hrvoje Brkić osvrnuo se na aktivnosti Udruge AMA SFZG koje karakterizira sustavni rad i posvećenost usmjerena privlačenju, povezivanju i okupljanju bivših studenata. "Putem baze koja broji više od 4000 e-adresa bivših studenata iz Hrvatske i svijeta te Glasila Stomatološkog fakulteta izvještavamo naše alumne o aktivnostima i projektima Fakulteta. Svake godine na Fakultetu ugošćujemo po dvije generacije bivših studenata, kada se kroz fotografije i zajedničke uspomene prisjećaju lijepih i bezbrižnih vremena svoga studija", zaključio je.

Doc. dr. sc. Anja Ivica kroz zanimljive crtice usporedila je iskustvo studiranja u Hrvatskoj s kasnijim doktorskim usavršavanjem na Sveučilištu u Zürichu. "Odlazak u Švicarsku predstavljao je za mene svojevrsni izazov, ali i dobro iskustvo, ne samo iz znanstvene već i iz osobne perspektive. U početku sam mislila da su studenti u Švicarskoj bolji, ali vrlo brzo sam shvatila da u pogledu stečenih znanja nimalo ne zaostajemo za njima", rekla je.

alumni prica_sfzg_2023

Na pitanje o uspješnosti i prilagodljivosti diplomiranih studenata dentalne medicine na nove radne procese i učenje novih tehnologija prof. dr. sc. Andrija Bošnjak prenio je iskustva iz prakse koja pokazuju da su studenti tijekom studija vrlo dobro pripremljeni za rad u takvom vrlo intenzivnom radnom okruženju. Adria Dental Group zapošljava preko 450 zaposlenika, a većina doktora unutar Grupacije bivši su studenti Stomatološkog fakulteta u Zagrebu. "Neke od klinika unutar naše Grupacije imaju razvijen mentorski sustav koji vrlo dobro imitira studentske vježbe, a budući da dolazim u kontakt s različitim generacijama studenata, zajednička nit koja se provlači je kolegijalnost. U budućnosti planiramo proširiti suradnju s Fakultetom i kroz kontinuiranu edukaciju osigurati jednaki standard usluge pacijentima", istaknuo je.

Potom su uslijedili zanimljivi komentari i poticajne poruke iz publike, a druženje se nastavilo uz prigodni domjenak u organizaciji Stomatološkoga fakulteta.

Snimku razgovora možete pogledati ovdje.

 Top