Novosti

Novosti

Sastavnice Sveučilišta – Knjižnice – Novosti

Na Sveučilištu u Zagrebu od 25. do 29. rujna 2023. održavao se 1. Tjedan međunarodne razmjene knjižničara / 1st International Library Staff Exchange Week at the University of Zagreb. Sveučilište u Zagrebu po prvi puta je organiziralo tjedan posvećen razmjeni iskustva i znanja sveučilišnih knjižničara o najnovijim trendovima u knjižničarstvu i informacijskim tehnologijama na međunarodnoj razini.

U prigodi otvorenja Tjedna goste je pozdravila prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju red. prof. art. Jasenka Ostojić. S obzirom na to da je riječ o prvom takvom događanju, možemo biti ponosni na to da su knjižničari iz čak deset zemalja (Bugarske, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Portugala, Slovenije, Španjolske, Turske i daleke Kanade) izabrali naše Sveučilište. Većina sudionika sudjelovanje je ostvarila potporom programa Erasmus+ putem njihovih sveučilišta. Tjedni program održan je na više lokacija: u novoj zgradi Sveučilišta u Zagrebu SEECEL-u, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Filozofskom fakultetu i Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta.

Tijekom programa, sudionici iz Hrvatske i strani gosti održali su nadahnjujuća i zanimljiva izlaganja, skupne rasprave i prezentacije na engleskom jeziku o sljedećim temama: otvorena znanost, upravljanje elektroničkim i digitalnim resursima, uključujući povezane projekte, knjižnična potpora istraživačima u znanosti i istraživanju (bibliometrija, upravljanje istraživačkim podatcima) i knjižnične usluge u kriznim situacijama. U sklopu bogata društvenoga dijela programa gosti su posjetili sveučilišni Arhiv, Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu (NSK), razgledali više knjižnica fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu te uživali u dojmljivom razgledu grada Zagreba.

Organizacijom Tjedna knjižničara Sveučilište u Zagrebu unaprijedilo je znanja u području knjižničarstva, digitalnih resursa i knjižnične potpore te nastavilo podizati kvalitetu visokoga obrazovanja međunarodnom razmjenom i suradnjom.

Domaćin i organizator prvoga Tjedna knjižničara bio je sveučilišni Središnji ured za koordinaciju s knjižnicama, u suradnji s knjižničarima i knjižnicama fakulteta i akademija koji su sudjelovali kao partneri u organizaciji: Ekonomskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Filozofskim fakultetom, Fakultetom hrvatskih studija, Građevinskim fakultetom, Katoličkim bogoslovnim fakultetom, Muzičkom akademijom, Fizičkim odsjekom Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, Veterinarskim fakultetom i Stomatološkim fakultetom. Veliku potporu u organizaciji i pripremi Tjedna knjižničara pružili su Ured prorektorice za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju i Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu.

Fotografije Tjedna knjižničara možete pronaći u GALERIJI.

____________________________________________________________________________________________________

Sveučilište u Zagrebu potpisalo je ugovor s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom o pružanju potpre osiguravanju servisa za međuknjižničnu posudbu RapidILL. Sveučilište, kao i sve njegove sastavnice, imaju pravo bez dodatnih naknada koristiti sevis RapidILL za međuknjižničnu posudbu koju za sveučilište osigurava NSK.

Ugovor je sklopljen na tri godine.

____________________________________________________________________________________________________

Na ovogodišnjoj 51. godišnjoj konferenciji koja se održava 6-8.07.2022., u Odense, Sveučilište Južne Danske, s temom Knjižnice u području istraživanja i inovacija — podrška, partnerstvo, vodstvo, prihvaćen je rad Sveučilišta u Zagrebu naslova The Role of academic libraries in scientific production : evaluation – the experience of University of Zagreb Croatia, autorica Branka Marijanović (FER), Višnja Novosel (FFZg), Tatijana Petrić (UNIZG) i Zrinka Udiljak Bugarinovski(EFZg)

Program konferencije dostupan je na: https://liberconference.eu/programme/  

____________________________________________________________________________________________________

Projekt Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu – Vizbi. UNIZG pokrenulo je Sveučilište u Zagrebu 2020. godine u suradnji sa sastavnicama Sveučilišta,  dostupan je na https://unizg.eindigo.net .Projekt provodi Središnji ured za koordinaciju knjižnica UNIZG, koordinatorica projekta dr. sc. Tatijana Petrić, informacije za suradnju na projektu tpetric@remove-this.unizg.hr.

____________________________________________________________________________________________________


Sveučilište u Zagrebu postalo je u 2021. godini članom LIBER-a I IFLA-e.
Voditeljica Središnjeg ureda za koordinaciju knjižnica postala je članica UNICA Working group Scholary communication.

Izlaganja na

17. Dani specijalnih I visokoškolskih knjižnica „Digitalna transformacija i knjižnice u posebnim okolnostima“ Lovran, od 30. 09.-2.10.2021.,

  1. dr. sc. Tatijana Petrić:  Promjene u sveučilišnim I visokoškolskim knjižnicama u digitalnom okruženju: knjižnične usluge I zakonodavni okvir.
  2. Branka Marijanović, Višnja Novosel, dr. sc. Tatijana Petrić, dr. sc. Lea Škorić, Zrinka Udiljak Bugarinovski: Otvorena znanost u knjižnicama Sveučilišta u Zagrebu

10th UNICA Scholarly Communication online Seminar, 14-15.Oct 2021, promoted by University of Cyprus.

Academic Libraries. Supporting the university community in the Open Science era.

  1. Open science in specific conditions in the libraries of the University of Zagreb, by Tatijana

Petric, Head, Central Office for the Coordination of University Libraries, University of Zagreb, u suradnji sa: Branka Marijanović, Višnja Novosel, dr. sc. Lea Škorić, Zrinka Udiljak BugarinovskiTop