Vijest
05.02.2021

Veliki uspjeh edukacijskoga programa "Elementi umjetne inteligencije"

U prva dva mjeseca edukacijski program "Elementi umjetne inteligencije" (engl. Elements of AI) upisalo je više od 15 000 polaznika čime je Hrvatska postala jedna od najuspješnijih europskih zemalja po pitanju inicijalnoga interesa za obrazovanje u području umjetne inteligencije.

Edukacijski program "Elementi umjetne inteligencije" dostupan je na području cijele Republike Hrvatske za sve zainteresirane građane. Svi sadržaji dostupni su na hrvatskom jeziku. Inicijativa za navedeni edukacijski program proizašla je iz suradnje Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Helsinkiju i tehnološkoga poduzeća Reaktor, a usavršavanje i samo plasiranje edukacijskoga programa provedeno je u suradnji s Hrvatskom udrugom za umjetnu inteligenciju CroAI. Sveučilište u Zagrebu provelo je postupak priznavanja ovog edukacijskoga programa te je svim svojim studentima osiguralo dodjelu 2 ECTS boda nakon uspješnoga završetka ove edukacije. Projekt "Elementi umjetne inteligencije" podržao je Rektorski zbor Republike Hrvatske, a u 2019. ovaj edukacijski program ocijenjen je kvalitetnijim u odnosu na edukacijske programe koje nude renomirana svjetska sveučilišta kao što su Harvard, Stanford i MIT.

Edukacijski program "Elementi umjetne inteligencije" dostupan je na internetskoj adresi https://www.elementsofai.com/hr svim građanima Republike Hrvatske.

Voditelj projekta na strani Sveučilišta u Zagrebu je doc. dr. sc. Mario Konecki s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za internetske servise i koordinator Rektorskog zbora Republike Hrvatske za informacijske tehnologije.

Doc. dr. sc. Konecki autor je i prvoga srednjoškolskoga obrazovnog programa u području razvoja videoigara pod nazivom "Tehničar za razvoj videoigara" koji je dovršen i odobren od strane Ministarstva, znanosti i obrazovanja 2. svibnja 2019. i koji se od školske godine 2019./2020. izvodi u Tehničkoj školi Sisak. Projekt koji je trenutačno aktualan i na kojem se aktivno radi je izgradnja kampusa industrije videoigara u Novskoj u kojem će svi zainteresirani studenti moći upisati programe obrazovanja u području razvoja videoigara, ali i poduzetništva u ovoj domeni.

Idejni projekt kampusa industrije videoigra u Novskoj
Idejni projekt kampusa industrije videoigara u Novskoj

Doc. dr. sc. Konecki je tijekom 2020. izradio i obrazovni program u području umjetne inteligencije za potrebe Grada Lipika čiji predstavnici su pokrenuli projekt obrazovanja građana i budućih poduzetnika u području umjetne inteligencije. Krajnji cilj projekta je izgradnja Nacionalnog centra umjetne inteligencije.

Idejni projekt Nacionalnog centra umjetne inteligencije u Lipiku
Idejni projekt Nacionalnog centra umjetne inteligencije u Lipiku

Industrija videoigara koja je u 2020. dosegla vrijednost od oko 160 milijardi dolara i za koju se procjenjuje da će doseći vrijednost od 200 milijardi dolara do 2023. zajedno s industrijom umjetne inteligencije predstavlja veliku priliku za mlade poduzetnike. Navedeno može dovesti do daljnjih međunarodnih uspjeha i jačanja gospodarstva Republike Hrvatske.

Inicijativu obrazovanja u području razvoja videoigara i projekt Elementi umjetne inteligencije podržao je i premijer Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković, kao i Vlada Republike Hrvatske.

Premijer RH mr. sc. Andrej Plenković i savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Mario Konecki
Premijer RH mr. sc. Andrej Plenković i savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Mario KoneckiTop