Vijest
24.07.2023

Sveučilište u Zagrebu najuspješnije u Europi u borilačkim sportovima

Sportski predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, domaćina 2. izdanja Europskih sveučilišnih prvenstava u borilačkim sportovima (EUSA Combat), nakon tri natjecateljska dana, ostvarili su izniman rezultat, završivši svoj nastup na domaćem terenu na prvom mjestu u ukupnom poretku ispred 398 europskih sveučilišta, 1537 natjecatelja iz 31 europske zemlje.

Od ukupno 28 odličja svih hrvatskih predstavnika, jedanaest medalja je osvojeno u kickboxingu, po osam u taekwondou i karateu, a jedna u judu. Zagrebački su studenti kao ukupno najuspješnije sveučilište osvojili 21 odličje; od čega pet zlatnih, sedam srebrnih te devet brončanih medalja. Preostalih sedam odličja su osvojili hrvatski predstavnici sa Sveučilišta u Rijeci, Splitu, Zadru i Osijeku. U ukupnom poretku naša je zemlja zauzela četvrto mjesto iza prvoplasirane Ukrajine (41 odličja, 14 zlata), drugoplasirane Turske (44 odličja, 13 zlata) i trećeplasirane Mađarske (34 odličja, 12 zlata).

Europska sveučilišna prvenstva u borilačkim sportovima objedinila su natjecanja u četiri sporta, a održavala su se od 20. do 23. srpnja u zagrebačkim sportskim dvoranama Dom odbojke (karate), Dvorana Trešnjevka (taekwondo) i Dom Sportova (judo) te na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (kickboxing).

Hrvatsku je na 2. Europskim sveučilišnim prvenstvima u borilačkim sportovima predstavljalo osamdeset i troje sportaša s osam hrvatskih sveučilišta i veleučilišta, a osim Sveučilišta u Zagrebu su nastupili predstavnici Sveučilišta u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Veleučilišta u Karlovcu, Sveučilišta Libertas te Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Pritom je vrijedno istaknuti kako predstavnici iz Republike Hrvatske nisu bili najbrojnija delegacija na ovim natjecanjima kao što to ponekad zna biti slučaj kod domaćina. Naime, naša je zemlja imala tek osmu najbrojniju delegaciju, dok su najbrojnije delegacije s po oko 150 predstavnika dolazile iz Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine, Njemačke i Francuske, čime je uspjeh naših predstavnika još veći.

Na događaju su sudjelovali predstavnici sveučilišta iz Armenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Crne Gore, Češke, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Gruzije, Irske, Italije, Latvije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švicarske, Turske i domaćina, Hrvatske. Sljedeći domaćin Europskih sveučilišnih prvenstava u borilačkim sportovima 2025. godine je poljski grad Poznanj, čiji su predstavnici organizacijskog odbora u sklopu ceremonije zatvaranja događaja preuzeli zastavu Europske sveučilišne sportske federacije (EUSA) od ovogodišnjeg domaćina, Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza.

– Ponosni smo na nastupe sportaša Sveučilišta u Zagrebu i njihov veliki ostvareni uspjeh, kao i na nastupe svih hrvatskih predstavnika ovdje. Ostvarena je pobjeda na sportskom terenu, ali ostvarena je i jedna velika pobjeda izvan i oko njega, a protagonisti te pobjede su svi uključeni u organizaciju i naši brojni volonteri. Posljednjih nam je dana svima nedostajalo sna, ali upregnuli smo sve svoje snage i zajedno iznijeli realizaciju ovog izazovnog događaja po drugi put u našem gradu, osvrnuo se na ostvarene uspjehe i organizaciju događaja Davor Pavlović, predsjednik Organizacijskog odbora te čelnik Zagrebačkog sveučilišnog sportskog saveza.

Organizatori 2. Europskih sveučilišnih prvenstava u borilačkim sportovima su: Zagrebački sveučilišni športski savez (UniSport ZG), Europska sveučilišna sportska federacija (EUSA) i Sveučilište u Zagrebu, uz partnere Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Hrvatski akademski sportski savez, Grad Zagreb, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu, Sportski savez grada Zagreba, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski karate savez, Hrvatski taekwondo savez, Hrvatski judo savez, Hrvatski kickboxing savez, Pride, Jana i Zagrebački električni tramvaj (ZET).

Više o događaju i osvojenim medaljama možete pročitati na Universitas portalu.

 Top