Vijest
15.03.2019

Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH objavljuje Natječaj za časnike za vezu za potrebe HR PRES

Hrvatska će od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. u vrlo izazovnom razdoblju nakon izbora za Europski parlament u svibnju 2019., formiranja nove Europske komisije i novog mandata EU institucija te povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, prvi puta predsjedati Vijećem Europske unije. Predsjedanje će biti vidljiv i važan pokazatelj našega doprinosa djelovanju i razvoju Europske unije, a istodobno će nam dati i priliku da ostavimo svoj zalog, europski i globalni, posebno u područjima koja smatramo važnima i u kojima imamo komplementarne prednosti. 

U Hrvatskoj ćemo organizirati više od 200 različitih događanja povezanih s našim predsjedanjem Vijećem EU, od onih na najvišoj razini, kao što je neformalni summit europskih čelnika i neformalni ministarski sastanci pa do sve do radnih sastanaka stručnjaka i različitih konferencija. Sve nam to donosi i priliku da kroz održavanje brojnih događanja u zemlji, europskoj obitelji približimo i svoju kulturu, umjetnost, ljude, povijest, znanost, prirodne ljepote…, sve ono što čini naš nacionalni identitet. Tim više što će tijekom 2020. Rijeka biti prvi hrvatski grad koji će obnašati titulu Europske prijestolnice kulture. Uloga predsjedavanja Vijećem EU stoga je istovremeno važna za promicanje europskoga jedinstva i kvalitetnoga funkcioniranja europskih institucija, ali i za pozitivno promicanje nacionalnih različitosti koje sačinjavaju Europu te je time čine bogatijom i uspješnijom.

Ako želite biti dio ovoga velikoga međunarodnog projekta, do sada vjerojatno najzahtjevnijega od osamostaljenja hrvatske države, prijavite se za obavljanje poslova časnika za vezu koji u sebi obuhvaćaju sljedeće :

 • pratnju i pomoć vođi delegacije (Head of Delegation), kao i članovima inozemnih izaslanstva od njihova dolaska do odlaska
 • pomaganje izaslanstvu u svemu što se odnosi na organizacijska pitanja za vrijeme trajanje ministarskih sastanaka
 • koordinacija s event menadžerima, voditeljem voznoga parka i osiguranjem
 • rad na informacijskim i drugima točkama u prostorima održavanja sastanaka, zračnoj luci i hotelima

Uvjeti:

 • državljanstvo RH
 • nekažnjavanost
 • studenti završnih godina preddiplomskog, diplomskog ili integriranog preddiplomskog i diplomskog studija
 • poznavanje engleskog jezika najmanje na razini B2 prema europskom referentnom okviru
 • poželjno poznavanje još najmanje jednog službenog jezika EU-a
 • dobro opće obrazovanje
 • poznavanje politika EU-a i institucija EU-a
 • iskustvo rada na konferencijama i sličnim skupovima je dodatna prednost

Osobne karakteristike:

 • sposobnost podnošenja većih opterećenja poslom, fleksibilnost i spremnost na angažman (intenzivno radno vrijeme!)
 • odgovornost i samostalnost
 • izražena točnost, sklonost timskom radu i komunikativnost

Natječajna dokumentacija, postupak i ostalo

Za sudjelovanje u Natječaju dostavite sljedeću dokumentaciju Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu poštom na adresu: Trg Republike Hrvatske 14, 10000 Zagreb uz napomenu „Za HR PRES“ ili na e-mail adresu: zbrasic@remove-this.unizg.hr, do 21. ožujka 2019.:

 1. Životopis s fotografijom
 2. Presliku ili scan osobne iskaznice
 3. Potvrdu o nekažnjavanju
 4. Potvrde o znanju jezika
 5. Potvrdu visokog učilišta o trenutnom statusu studenta

Zašto biste se prijavili na Natječaj?

Sudjelujete u najvećem međunarodnom izazovu za Hrvatsku koji se po prvi puta kod nas događa. Sljedeća ista prigoda bit će tek iza 2034. godine.

Upoznat ćete velik broj ljudi iz cijele Europe i možda stvoriti kontakte koji vam mogu biti korisni u budućnosti.

Tajništvo Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije izdat će vam pismenu potvrdu / priznanje da ste sudjelovali u aktivnostima Predsjedanja što može biti dobra referenca u vašem profesionalnom životu.

Bit ćete na „mjestu događanja“, bit ćete u prilici upoznati političku elitu današnje Europe.

Naučit ćete osnove protokola i nekih diplomatskih vještina.

Tajništvo Predsjedanja će Vam isplatiti iznos za pokrivanje polugodišnjih troškova prijevoza. Prehrana je osigurana u konferencijskim i drugim prostorima.

Postupak i izbor kandidata provest će Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Rektorata Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Tajništva predsjedanja. Kandidati će o izboru biti obaviješteni elektronskom poštom.

Izabrani kandidati su obvezni proći kratki tečaj pravila protokola, komunikacije i organizacije međunarodnih događaja, tijekom četvrtog kvartala 2019. u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Predsjedanje je prigoda za cjelovit uvid u sve ono što Europska unija (EU) jest i koje su to sve fine niti načina oblikovanja politika i odluka u okviru EU. Očekujemo da ćemo nakon tog iskustva „prodisati“ punim plućima kao država članica EU, pridonoseći i koristeći sve prerogative članstva.

Za vrijeme predsjedanja hrvatski građani imat će priliku bolje upoznati Europsku uniju, njezine institucije, djelokrug aktivnosti i prilike koje ona nudi. U tom će se razdoblju, zbog pojačanog fokusa javnosti i veće vidljivosti, EU i njezine politike moći značajnije približiti građanima Hrvatske, ali i Republika Hrvatska građanima cijele Europske unije. Vlada RH moći će iskoristiti važnost predsjedanja za potvrdu naše privrženosti razvoju europskih politika i našega cilja izgradnje Hrvatske kao uspješne članice Europske unije.

 

 Top