Vijest
07.06.2024

Stručnjaci Sveučilišta u Zagrebu ključni u obnovi zagrebačke katedrale

U četvrtak 6. lipnja predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom i suradnicima, obišli su kompleks zagrebačke katedrale, trenutačno najsloženiji projekt obnove kulturne baštine u Europi.   

O dosadašnjem radu na katedrali i trenutačnoj situaciji uputili su ih rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, koji je u vrijeme potresa 2020. godine i ugovaranja izrade projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite kompleksa zagrebačke katedrale bio dekan Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Lazarević s Građevinskoga fakulteta, autor koncepta konstrukcijske obnove katedrale, i prof. dr. sc. Hrvoje Turkulin s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, koji je bio zadužen za istražne radnje na krovištu katedrale.  

Nužni radovi sanacije, uključujući razgradnju kamenih elemenata tornjeva koji su stradali u potresima 2020. godine, u završnoj su fazi. Izvedeno je dokumentiranje postojećega stanja te šesnaest elaborata s istraživanjima za projektnu dokumentaciju, na čijoj izradi surađuju vrhunski hrvatski stručnjaci u području obnove kulturne baštine.  

Zagrebačka katedrala, katedrala svetoga Stjepana, najveća je hrvatska sakralna građevina i jedna od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine te zaštićeno kulturno dobro (Z-202), a nalazi se unutar prostornih međa kulturnoga dobra „Povijesna urbana cjelina grada Zagreba“. Top