Vijest
27.03.2023

Skup "Mentalno zdravlje u istraživačkom prostoru"

Interdisciplinarni skup o važnosti mentalnoga zdravlja u visokom obrazovanju i znanosti "Mentalno zdravlje u istraživačkom prostoru" održat će se u utorak 28. ožujka 2023. od 13.30 do 16 sati u Društvu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, Frankopanska ulica 5a. Skup organizira Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom skupa bit će predstavljene uvodne aktivnosti projekta Cost Action Researcher Mental Health Observatory (ReMo Cost Action). Također, bit će prezentiran i dokument Manifest o mentalnom zdravlju i dobrobiti istraživača (Researcher Mental Health and Well-being Manifesto). Uz to, Fakultet će na skupu prikazati primjere svojih aktivnosti koje su usmjerene na mentalno zdravlje različitih dionika u obrazovnom sustavu.

Skup će započeti uvodnim obraćanjima dekana Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Ante Bilića Prcića i prorektora za znanost, istraživanje i poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Dubravka Majetića.

Na skupu će potom uslijediti izlaganja sudionika: prof. dr. sc. Melite Kovačević s Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljice Odjela za mlade

Istraživače pri Hrvatskoj zakladi za znanost dr. sc. Lovorke Barać Lauc, načelnika Samostalnoga sektora za koordinaciju europskih poslova i međunarodne suradnje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH Staše Skenžića, dr. sc. Maje Tadić s Instituta Ivo Pilar, te doc. dr. sc. Ivane Maurović, izv. prof. dr. sc. Mirande Novak i izv. prof. dr. sc. Sanje Šimleše s Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta.

Međunarodni projekt Researcher Mental Health (ReMO) usmjeren je na dobrobit i mentalno zdravlje unutar akademske zajednice, temu od strateške važnosti za Europski istraživački prostor (European Research Area). U projektu sudjeluju predstavnici institucija iz 34 europske zemlje, a usmjeren je na stvaranje konteksta u kojem će se otvoreno progovoriti o temi mentalnoga zdravlja u obrazovnom i istraživačkom prostoru. Između ostaloga, na temelju analize, u okviru projekta predložit će se nove institucionalne politike te različiti mehanizmi, mjere i aktivnosti koji mogu pozitivno utjecati na čitav znanstveno-obrazovni kontekst.

PROGRAMTop