Vijest
08.06.2018

SCERIN-6: Capacity Building Workshop on Earth System Observations

Od 11. do 14. lipnja 2018. Sveučilište u Zagrebu, zajedno s Geodetskim i Šumarskim fakultetom te Hrvatskim šumarskim institutom Jastrebarsko, domaćin je 6. Znanstvene konferencije regionalne SCERIN mreže za daljinska istraživanja i satelitska opažanja, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović.SCERIN je jedna od regionalnih mreža programa globalnih opažanja šuma i dinamike zemljišnoga pokrova
(The Global Observation of Forest and Land Cover Dynamics, GOFC-GOLD) sastavljena od znanstvenika i eksperata za daljinska istraživanja s područja središnje, istočne, jugoistočne Europe i područja oko Crnoga mora. Glavni ciljevi SCERIN mreže su promoviranje i koordinacija primjene satelitskih informacija o zemljišnom pokrovu u tom dijelu Europe pod rukovođenjem Američke svemirske agencije (NASA), Europske svemirske agencije (ESA), Sveučilišta Maryland iz Baltimorea i Karlovoga Sveučilišta u Pragu.

Plenarni dio konferencije SCERIN-6 održat će se u ponedjeljak 11. lipnja u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu s početkom u 9 sati, dok je nastavak konferencije od 12. do 14. lipnja predviđen u prostorijama Geodetskoga fakulteta u Zagrebu, Kačićeva 26. U srijedu 13. lipnja planirana je znanstvena ekskurzija i obilazak Hrvatskoga šumarskog instituta u Jastrebarskom te stručni obilazak terenske znanstvene infrastrukture na šumskom području Jastrebarskih lugova te šume Česma (Vrbovec) u suradnji s Hrvatskim šumama.

Temu konferencije SCERIN-6 u Zagrebu čine uzročnici promjena zemljišnoga pokrova u ovom dijelu Europe (klimatske promjene, socio-ekonomski i politički čimbenici) koji će se obrađivati kroz četiri tematske cjeline: monitoring šuma (poremećaji, zdravstveno stanje i biomasa), promjene pokrova zemljišta (zapuštanje poljoprivrednog zemljišta, urbana ekspanzija), verifikacijska mreža za podršku sadašnjim i budućim NASA i ESA satelitskim misijama i upravljanje vodama i okolišem.

Više možete vidjeti OVDJE.

S obzirom na potpisan sporazum o suradnji između Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije na području svemirskih istraživanja, cilj organizatora je svim zainteresiranim dionicima u Republici Hrvatskoj (javna poduzeća, nadležna ministarstva, agencije, lokalna i regionalna uprava, javna, privatna poduzeća i dr.)  predstaviti mogućnosti primjene satelitskih opažanja i daljinskih istraživanja u različitim sektorskim područjima kao što su šumarstvo, poljoprivreda, vodno gospodarstvo, zaštita okoliša i prirode, kako za unaprjeđenje postojećih sustava upravljanja prirodnim resursima i rizicima, tako i poboljšanje znanstvene i tehnološke integracije Republike Hrvatske u domenu Europskih i globalnih svemirskih istraživanja.Top