Vijest
12.05.2023

Rektor Sveučilišta u Zagrebu na svečanosti otkrivanja natpisne ploče Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman"

U petak 12. svibnja 2023. na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu održana je svečanost otkrivanja natpisne ploče te preuzimanje prostorija i početak rada Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman" na kojoj je bio nazočan ministar obrane Mario Banožić. Istaknuvši kako su s današnjim danom završeni svi zakonski preduvjeti za razvoj Sveučilišta, ministar Banožić je poručio kako je otkrivanje natpisne ploče označava početak rada ovoga Sveučilišta te kako predstavlja povijesni trenutak za sustav vojnoga obrazovanja. Ministar je zahvalio svima koji su sudjelovali u stvaranju Sveučilišta; Vladi RH, ministarstvima znanosti i obrazovanja, obrane, Hrvatskom vojnom učilištu, Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Splitu.

Svečanosti je prisustvovao i prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu - partnerskoga sveučilišta koje od 2014. zajednički nudi dva dva preddiplomska četverogodišnja vojna studija, Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo, upisujući ukupno stotinjak kadeta godišnje.

Još 2020. je Vlada RH uputila prema Hrvatskom saboru nacrt prijedloga Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti da bi godinu dana kasnije stupio na snagu Zakon o osnivanju. Privremenom rektoricom od srpnja 2021. bila je imenovana bivša prorektorica Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, od ožujka ove godine rješenjem Vlade RH, a u skladu sa Zakonom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, privremenim rektorom imenovan je prof. dr. sc. Ivica Lučić s Odsjeka za povijest Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. 

U govorima je naglašen neizbježan rad na istraživanju i razvoju s obzirom na okruženje u kojemu se trenutno nalazimo, prvenstveno izazovi koji dolaze iz neposrednoga okruženja kao što je rat u Ukrajini, ali i svi drugi projekti koji se tiču modernizacije i opremanja Hrvatske vojske.

"Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama postignuti uspjeh i imati čvrsto Sveučilište obrane i sigurnosti kao što je to bio i čovjek čije ime nosi, doktor Franjo Tuđman", rekao je ministar Banožić i podsjetio kako je današnji dan odabran za ovu svečanost u čast dana rođenja doktora Franje Tuđmana koji slijedi za dva dana.

Djelatnosti Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman" su:

- ustrojavanje i izvođenje sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih te poslijediplomskih studija u području obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti
- ustrojavanje i izvođenje preddiplomskih stručnih studija te specijalističkih diplomskih studija u području obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti
- ustrojavanje i izvođenje obrazovnih programa koji se temelje na načelima cjeloživotnog obrazovanja u području obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti
- razvoj vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih znanosti i umijeća, obavljanje znanstvenog i visokostručnog rada
- sudjelovanje u međunarodnoj suradnji i projektima
- izdavačka, knjižnična i informatička djelatnost za potrebe obrazovnog te znanstvenog i stručnog rada


Izvor informacija i fotografije: MORH

 Top