Vijest
26.10.2023

Rektor posjetio Studentski centar u Varaždinu

U četvrtak 26. listopada 2023. rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić posjetio je Studentski centar u Varaždinu - sastavnicu Sveučilišta u Zagrebu, gdje ga je primio ravnatelj Nenad Milijaš.

U sklopu Studentskoga centra u Varaždinu nalaze se dva doma i restoran. Studentski smještaj organiziran je u starom domu s 156 soba (283 ležaja) te u novom niskoenergetskom domu s 243 sobe (600 ležaja). U novom studentskom domu, svečano otvorenom 2. prosinca 2017., za proizvodnju energije koriste se solarni paneli na krovovima, a za grijanje i hlađenje dizalice topline voda-voda, dok se za sanitarnu vodu koristi kišnica. Prozori imaju ugrađene senzore kako bi se spriječilo rasipanje energije, a studenti odvajaju otpad i odlažu ga u podzemne spremnike za otpad. U podzemnoj garaži nalaze se dva punjača za električne automobile, a u prizemlju garaža za bicikle i suvremena samoposlužna praonica rublja. U starome domu sva rasvjeta zamijenjena je LED rasvjetom, a prizemlje i dva kata doma energetski su obnovljeni. Za 2024. u planu je uvođenje grijanja/hlađenja na dizalice topline zrak – zrak u potkrovlju staroga doma.

Uspješnost projekta izgradnje novoga doma potvrđena je u prosincu 2017. na svečanosti Hrvatskoga savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske udruge energetskih certifikatora i Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava kada je projektu Studentski dom Varaždin dodijeljeno priznanje u kategoriji "Green projekti obrazovnoga sektora" za promoviranje, projektiranje i gradnju prema principima zelene gradnje. Priznanje u kategoriji "Green arhitekti za izniman doprinos u projektiranju zgrada prema principima zelene gradnje" primili su projektanti toga studentskog doma, arhitekti Vedran Pedišić te Erick Velasco Farrera.

Studentima su osigurani zajednički prostori za učenje (učionice), druženje (studentski klub, prostor za rad studentskoga odbora, dnevni boravci i prostorija za slobodno vrijeme i proslave), vježbanje (teretana,košarkaško igralište i sprave za vježbanje na otvorenom), ambulanta te solarni park za uživanje na otvorenom. Prehrana je osigurana u restoranu s 350 sjedećih mjesta, koji je također niskoenergetski objekt. Studentima su omogućeni maksimalno pogodni uvjeti za učenje, druženje, rad na sebi, briga o njihovu zdravlju te općenito visoka kvaliteta života za vrijeme njihovog boravka u Studentskom centru.

Na kraju obilaska ravnatelj Milijaš naveo je kako je sve postignuto zahvaljujući potpori i suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva znanosti i obrazovanja te susretljivosti i suradnji Grada i Županije.

 Top