Vijest
09.05.2023

Ponovno velika zajednička umjetnička suradnja triju akademija i dvaju fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Opera Amfitrion Borisa Papandopula ovogodišnji je zajednički projekt Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Arhitektonskoga fakulteta (Studij dizajna) Sveučilišta u Zagrebu u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Mladenačka opera velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula Amfitrion premijerno će biti izvedena 11. svibnja 2023. u zagrebačkom HNK-u pod ravnanjem dirigenta Matije Fortune i u režiji Kristine Grubiše, studentice 2. godine diplomskog studija dramaturgije, smjer Kazališna režija i radiofonija.

Riječ je o operi u tri čina i šest slika, čiji su libreto prema istoimenom Molierovu romanu napisali Mijo Štimac i Enrico Golisciani. Opera je praizvedena 1940., a kako je njezin veći dio dugo bio izgubljen, danas se na repertoaru hrvatskih orkestara može čuti samo uvertira. Muzički informativni centar priredit će iz pronađenih starih rukopisa novi materijal kojim će se služiti mladi glazbenici. 

Ova glazbena parodija u tri čina donosi inačicu mitološke priče o bogovima Zeusu i Merkuru koji poprimaju ljudski lik i karaktere kako bi dvojici smrtnika - tebanskom vojskovođi Amfitrionu i njegovu ordonancu Sosiasu - zaveli žene, a ponovno će biti uprizorena nakon više od 80 godina od praizvedbe. Svojevrsna je to komedija zabluda koja dovodi do niza zabavnih, smiješnih i intrigantnih zapleta u radnji, dok briljantna orkestracija sadrži niz dojmljivih arija, majstorskih zborova i sjajnih ansambala. Skladana u predvečerje svjetskoga rata, opera Amfitrion je, prema riječima samoga autora, zamišljena kao djelo koje će u teško, kritično i depresivno vrijeme moći razvedriti i nasmijati publiku.

Više možete vidjeti OVDJE.Top