Vijest
03.05.2023

Pet hrvatskih inovacija nagrađeno na 48. međunarodnom Salonu inovacija u Ženevi

Na 48. međunarodnom Salonu inovacija u Ženevi hrvatski inovatori ostvarili su izniman uspjeh. Od pet hrvatskih inovacija jedna je inovacija nagrađena zlatnom, jedna srebrnom i tri brončanom medaljom. Zlatnu medalju osvojila je inovacija EduGarden inovatora Josipa Lukešića i Andreja Penića iz tvrtke Smart Garden System iz Karlovca koje je još osvojila i posebno priznanje Prvog iranskog instituta za inovacije za najbolju inovaciju.

Sa Sveučilišta u Zagrebu - s Grafičkoga fakulteta - u Hrvatsku nam stižu dvije medalje. Srebrnom medaljom nagrađena je inovacija "Primjena tiskanih računalno generiranih holograma kao sigurnosnih elemenata" autora dr. sc. Vladimira Cviljušca s Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Također s Grafičkoga fakulteta, brončanom medaljom nagrađena je inovacija "Taktilni privjesci za slabovidne i slijepe osobe" autora dr. sc. Marka Maričevića.

Brončane medalje osvojile su inovacije LOW POWER DATA LOGGER učenika Danijela Krište i mentora prof. Mirka Mesića, SMART PLANK MAT učenika Tina Oršića, Erika Brauna, Luke Galunića, Nikole Mirkovića, Gabrijela Dumbovića, Kristijana Crnića pod mentorstvom Ivana Vlainića i Stjepana Razuma iz Srednje strukovne škole, Samobor. 

Na ovogodišnjem ženevskom salonu inovacija, nakon tri godine pauze sudjelovalo je više od 860 inovatora iz 40 zemalja svijeta koji su predstavili više od 1000 inovacija. Sudjelovanje hrvatskih inovatora na izložbi organizirala je Hrvatska zajednica inovatora, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zajednice tehničke kulture.Top