Vijest
24.01.2023

Održana Akademska promocija polaznika sveučilišnih studija "Vojnog inženjerstva" i "Vojnog vođenja i upravljanja"

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u ponedjeljak 16. siječnja 2023. održana je Akademska promocija polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija "Vojnog inženjerstva" i "Vojnog vođenja i upravljanja". Promovirano je ukupno 115 polaznika 14. i 15. naraštaja kadeta diplomskih studija te 15. i 16. naraštaja preddiplomskih studija.  

Nakon što je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić prihvatio prisegu pristupnika i proglasio ih sveučilišnim prvostupnicima inženjerima i magistrima inženjerima, diplome su kadetima, uz rektora, uručili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika HVU „Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Blaž Beretin.

Kao vojnici pristupnici su primili i prijelaznu Kadetsku sablju od zapovjednika Kadetske bojne, satnika Dinka Frajzmana koju mu je uručio najbolji polaznik 15. naraštaja kadeta, poručnik Josip Lukinac i predao najboljem polazniku 16. naraštaja kadeta, poručniku Matiji Henčiću.

promocija kadeta_sijecanj2023

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika kontraadmiral Predrag StipanovićPredsjednik Milanović čestitao je kadetima i poručio da su, odabravši vojnički poziv, odabrali težak i zahtjevan posao za koji je potrebno puno samoprijegora i samokontrole.

Ceremoniji su nazočili: izaslanik ministra obrane državnog tajnika Ministarstva obrane mr. sc. Zdravko Jakop, predsjednica Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj prof. emer. Mirjana Polić Bobićprorektori, dekani, prodekani i profesori Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, članovi diplomatskog zbora, bivši zapovjednici Hrvatskog vojnog učilišta, zapovjednici i predstavnici glavnih zapovjedništava Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu i Zapovjedništva specijalnih snaga, generali i admirali te službenici Oružanih snaga. 

Naknadnom obavješću, Hrvatsko vojno učilište informiralo je Sveučilište u Zagrebu o nenazočnosti prof. dr. sc. Ivane Čuković Bagić, privremene rektorice Sveučilišta obrane i sigurnosti na svečanoj promociji. Iako je prof. dr. sc. Ivana Čuković Bagić bila najavljena u programu svečanosti, zbog iznenadne bolesti otkazala je svoj dolazak na HVU. Uredništvo mrežnih stranica Sveučilišta u Zagrebu stoga je ispravilo tu informaciju u objavljenoj vijesti te se ispričava zbog ove nenamjerne pogreške.Top