Vijest
08.05.2023

Održan deseti ERFCON

Od 5. do 7. svibnja 2023. u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu održan je deseti ERFCON, međunarodni znanstveni skup kojega tradicionalno organizira Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. ERFCON2023 održao se u hibridnom obliku, odnosno kroz događanja uživo u zagrebačkome hotelu, ali i kroz virtualni prijenos predavanja putem platforme Zoom.

Prije svečanoga otvorenja, koji je započeo vokalno-umjetničkim nastupom ženske klape SORELO, održana je tzv. pretkonferencija "Asistivna tehnologija u edukaciji i rehabilitaciji" u organizaciji Odsjeka za motoričke poremećaje, kronične bolesti i art terapije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Laboratorija za asistivnu tehnologiju ERF-a. Na pretkonferenciji je predstavljen CARNET-ov projekt "Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju – ATTEND" čiji je cilj stvoriti jednake mogućnosti za djecu s teškoćama u razvoju, njihovo uspješnije uključivanje u društvo i na tržište rada. Projekt je sveobuhvatan te uz opremanje Centara za odgoj i obrazovanje asistivnom tehnologijom obuhvaća i edukaciju odgojno-obrazovnog osoblja te različite aktivnosti podizanja razine svijesti javnosti o važnosti inkluzivnog obrazovanja djece s posebnim obrazovnim potrebama.

– Tijekom posljednjih 20 godina, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu kontinuirano organizira međunarodne znanstvene skupove i dosad smo ugostili više od 300 znanstvenika iz područja inkluzivne edukacije i rehabilitacije, logopeda, socijalne pedagogije i kriminologije iz više od 30 zemalja, poručila je na otvorenju doc. dr. sc. Tihana Novak, predsjednica Znanstvenoga odbora konferencije i prodekanica ERF-a za znanost i međunarodnu suradnju. Dodala je i da je ovogodišnje izdanje ERFCON konferencije slavljeničko, kako zbog desetog izdanja skupa, tako i zbog činjenice da dolazi nakon obilježavanja 60. obljetnice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u travnju prošle godine.

Prvog dana ERFCON-a održano je i predstavljanje knjige "Prava i usluge u sustavu socijalne skrbi za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji" autora Marinea Milić Babić, Marine Hranj Zeko i Zdravke Leutar. Plenarna predavanja tijekom tri dana ERFCON konferencije održali su Blaženka Brozović s Odsjeka za logopediju ERF-a, Deborah Chen Pichler s Gallaudet University, Maria Anna Donati s Universita Degli Studi Firenze i Mateja Vuk s University of Hertfordshire.

Skup je održan pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a u partnerstvu s Hrvatskom akademijskom znanosti i umjetnosti, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Novome Sadu i Učiteljskim fakultetom Sveučilišta Primorska iz slovenskoga Kopra.

PROGRAMTop