Vijest
14.04.2020

Objavljen rad znanstvenika s HIIM-a u prestižnom časopisu 'Nature Communications'

U cijenjenom časopisu koji objavljuje istraživanja iz svih područja prirodne znanosti Nature Communications (2-godišnji faktor utjecaja = 11.878, 5-godišnji faktor utjecaja = 13.811) od 3. travnja 2020. godine objavljen je članak o novom mehanizmu prenatalnoga razvoja neurona moždane kore. Novi mehanizam ukazuje na ulogu mRNA translacije u prenatalnom razvoju neurona moždane kore i rizik translacijske disregulacije u neurorazvojnim bolestima koje se manifestiraju kod istoga pacijenta.

Koautori su, između ostalih, izv. prof. dr. sc. Željka Krsnik, Iva Salamon (koja je trenutno u sklopu suradnje dviju institucija studentica doktorskoga studija na Rutgers Universityju u New Jerseyju, Sjedinjenim Američkim Državama) i akademik Ivica Kostović, s Hrvatskoga instituta za istraživanje mozga - HIIM na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ravnatelj Instituta je prof. dr. sc. Miloš Judaš, također i prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni istraživač je izv. prof. dr. sc. Mladen-Roko Rašin s Rutgers Universityja koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te je ujedno i suvoditelj projekta u sklopu Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori "Znanstvena suradnja HRZZ", voditeljice izv. prof. dr. sc. Željke Krsnik, koji se nadovezuje na rezultate ove studije.

Naslov rada je Translational derepression of Elavl4 isoforms at their alternative 5′ UTRs determines neuronal development.

Više o njihovom istraživanju možete pročitati OVDJE.Top