Vijest
10.06.2024

Na Sveučilištu u Zagrebu predstavljena monografija "Sanacije i ojačanja zidanih građevina"

Svečano predstavljanje knjige pod nazivom "Sanacije i ojačanja zidanih građevina" autora dr. h. c. Berislava Borovine održano je u ponedjeljak 10. lipnja 2024. na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu (zgradi SEECEL, Ulica Radoslava Cimermana 88, Zagreb).

Uz autora monografije gospodina Borovine i domaćina, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića te brojne profesore, predstavnike gospodarstva, studentice i studente, svečanom predstavljanju prisustvovali su: potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predsjednik saborskoga Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav dr. sc. Ivan Malenica, prof. dr. sc. Domagoj Damjanović, dekan Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Josip Atalić, voditelj Hrvatskoga centra za potresno inženjerstvo i fra Ivan Utješinović, provincijski ekonom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Sanacije i rekonstrukcije građevina predstavljaju zahvate kojima se otklanjaju oštećenja nastala zbog raznih uzroka kao što su potresi, požari, poplave, eksplozije, neodržavanja, starost građevine i slično. Pritom su odabir adekvatnoga sanacijskog rješenja te njegova izvedba ključni za osiguravanje ispunjenja temeljnih zahtjeva za građevinu, posebice kada se radi o zidanim građevinama. Stoga su iskustva u sanacijama i obnovama građevina i spomenika kulturne baštine opisana u ovoj knjizi autora inženjera i osnivača obiteljske tvrtke Spegra, gospodina Borovine, vrijedna, dragocjena i značajna u današnje vrijeme cjelovite obnove od potresa u Hrvatskoj.

 

Pozdravnim riječima obratio se rektor Lakušić kazavši da je monografija specifično djelo koje nije jednostavno napisati, ali hrabrim izborom fotografija, od kojih svaka opisuje tisuću riječi, predstavljen je sav trud i iskustvo inženjera i djelatnika ove tvrtke te znanje koje je autor knjige odlučio nesebično podijeliti. ''Najbolji prijatelj čovjeku je knjiga. No, napisati knjigu, poslati poruku putem knjige, komunicirati putem riječi i slika koje se nalaze u knjizi, biti izložen komentarima, ponekad i kritici, to je zahtjevan posao i to je za one koji se ne boje i imaju što reći i pokazati. To je za one koji se ne plaše da svoje znanje prenesu na druge, bogatstvo je u davanju sebe. Spoj akademske zajednice i kolega iz struke uvijek daje najbolje rezultate jer iskustva iz prakse su iznimno dragocjena. Ona obučavaju mlade kolege koji se prvi puta sreću s iznimnim situacijama i pomažu u nalaženju inovativnih rješenja. Inženjeri rade s mnoštvom informacija i podataka, donose važne odluke i moraju ih donositi bez straha. Drago mi je da je u ovim prostorijama akademske zajednice predstavljena monografija jer je u samom početku zajedničkih velikih izazova i krenulo sve u konzultacijama s akademskoj zajednicom“, zaključio je rektor Lakušić.

Uz brojne druge građevine u Republici Hrvatskoj tvrtka Spegra bila je uključena i u proces obnove franjevačkog samostana i crkve sv. Franje Asiškoga na Kaptolu. Radovi sanacije na crkvi prikazani su i u monografiji, a prisutnima se obratio i fra Ivan Utješinović kazavši da je samostan među prvima krenuo u proces obnove. Na tom se putu moralo pronalaziti načine da se što manje intervenira u stari objekt da ga se sačuva, a ipak kvalitetno sanira. Stručnjaci su pritom bili i istraživači jer su otkriveni i neki stari dijelovi samostana iz 11. stoljeća.

Dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zahvalila je na pozivu i naglasila važnost Ministarstva kulture i medija u cjelovitoj obnovi građevina pri čemu je iz ovoga Ministarstva angažirano više od 500 milijuna eura, što čini malo više od jedne trećine ukupnoga namjenskog novca. „Od ukupno 400 zgrada koje su kulturno zaštićene, u potpunosti je obnovljeno njih 100. Veliki je posao još pred nama, zahtjevan i trajat će još nekoliko godina. Stoga je ova monografija impozantna, međutim ne može knjiga do kraja pokazati sav trud, duboku ekspertizu, znanje i vrijeme uloženo u ovaj veliki pothvat“, kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Republika Hrvatska odlučila se na strateški koncept protupotresne konstrukcijske obnove u skladu sa suvremenim standardima. Takav koncept jest nešto sporiji i skuplji, ali je dugoročno sigurniji i isplativiji; radi se, naime, o povijesnoj obnovi zgrada, ali i revitalizaciji potresom pogođenog područja. „Bitna je cjelovita obnova na najvišoj razini sigurnosti pri čemu brzina nije ključni faktor, već dugovječnost i kvaliteta. Gospodin Borovina i njegova tvrtka partner su i vodeća tvrtka na najsloženijim konstrukcijskim obnovama u Hrvatskoj i ta je činjenica impresivna i govori sama za sebe“, naglasio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te pozdravio prisutne i u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Promotor monografije i član uprave tvrtke Spegra te donedavno dugogodišnji djelatnik Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu dr. sc. Ante Buzov osvrnuo se na potrebe za znanjem o kvalitetnim gradnjama i sanacijama, potrebe za izdavanjem izvrsnih publikacija u formi udžbenika te izrazio vjerovanje da će uskoro početi biti uobičajeno ovakvo dijeljenje znanja i iskustva privatnih tvrtki i gospodarstvenika u javnosti.

Autor Berislav Borovina dobio je počasni doktorat Sveučilišta u Splitu, koji mu je uručen u lipnju 2023. godine zbog svog istaknutoga znanstvenoga i javnog djelovanja te iznimnoga doprinosa građevinarstvu i zaštiti graditeljske baštine. Osnivač je obiteljske tvrtke Spegra d.o.o.  koja je u svojih 35 godina djelovanja postala sinonim za kvalitetno obavljanje specijalnih građevinskih radova, posebice za sanaciju kulturne baštine i sanaciju nakon potresa. Gotovo da nema važne povijesne i kulturne građevine na kojoj tvrtke nije bila angažirana, ali radili su i sanacije gospodarskih i hidrotehničkih objekata. Spegra je nacionalno i europski priznata, nagrađivana firma, koja kontinuirano surađuje s visokoobrazovnim institucijama.

„Počašćen sam da imam priliku na krovnoj hrvatskoj znanstvenoj i obrazovnoj instituciji – Sveučilištu u Zagrebu - promovirati ovu knjigu i govoriti o sanaciji jer nema tog inženjera kojem se ne dogodi da neku pogrješku treba ispravljati. Postoji velika potreba za sanacijama, a nagli razvoj industrije građevinskoga materijala i opreme u prošlosti rezultirao je činjenicom da se puno toga ljudskom intervencijom može popraviti. „I to su specifična znanja koja malo ljudi ima“, rekao je, između ostaloga gospodin Borovina i dodao: „Svih ovih tisuću fotografija u knjizi je naša baza, naša literatura i dobiva na značenju kako vrijeme odmiče te postaje trajni dokument.“Top