Vijest
24.08.2023

Na Sveučilištu u Zagrebu održan radni sastanak na temu proširenja suradnje s Indonezijom

Na Sveučilištu u Zagrebu u zgradi Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL, u utorak 22. kolovoza 2023., održan je radni sastanak članova uprave Sveučilišta, prorektora za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju prof. dr. sc. Jurice Pavičića i prorektora za inovacije, transfer tehnologije i suradnju s gospodarstvom prof. dr. sc. Tomislava Josipa Mlinarića s predstavnicima fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu proširenja i konkretiziranja suradnje s visokoobrazovnim institucijama i gospodarskim subjektima u Indoneziji.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: izv. prof. dr. sc. Robert Mikac s Fakulteta političkih znanosti, prof. dr. sc. Zlatko Svečnjak s Agronomskoga fakulteta, izv. prof. dr. sc. Anita Čeh Časni, direktorica Instituta za euroazijske studije pri Ekonomskom fakultetu i doc. dr. sc. Dario Babić, prodekan za znanost i vanjsku suradnju s Fakulteta prometnih znanosti. Sa strane Sveučilišta sudjelovale su i dr. phil. Branka Roščić, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju te Željka Pitner, viša stručna savjetnica u tom uredu.

Sastanku je prisustvovao mr. sc. Nebojša Koharović, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Indoneziji koji uvelike svojim savjetima i utjecajem pomaže u svrhu razvoja ove inicijative i suradnje.

Nastavak je to razgovora i inicijative koje je pokrenuta prije više od mjesec dana na Sveučilištu u Zagrebu kada su se sastali predstavnici izaslanstva Republike Indonezije i Sveučilišta u Zagrebu. Na tom sastanku sudjelovali su visoki predstavnici iz politike; potpredsjednik Narodne savjetodavne skupštine Republike Indonezije Sjarifuddin Hasan i član Skupštine Anton Sukartono te veleposlanica Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Suwartini Wirta. Cilj sastanka bio je inicijalan zajednički dogovor oko jačanje suradnje te stvaranje preduvjeta za sklapanje bilateralnih sporazuma radi razmjene studenata i iniciranja potencijalnih zajedničkih aktivnosti te osnaživanja projektne i gospodarske suradnje institucija dviju zemalja.

Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu njeguje redovite aktivnosti s nekoliko institucija u Indoneziji (Agronomsko sveučilište u Bogoru, Tehnološki institut u Bandungu, Sveučilište u Lampungu) kao stalnim partnerima i provodi programe, ponajprije u okviru europskih projekata (Erasmus+ mobilnosti). Zbog povećane zainteresiranosti dalekih zemalja za studiranjem u europskim gradovima i njihove deficitarnosti internacionalizacije, zaključilo se da je potrebno konkretizirati i ponuditi stranim studentima, ne samo doktorske studije na engleskom jeziku, već i projekte unutar studija te stvoriti mogućnosti za razvoj dvojnoga doktorata, posebno u području biotehničkih znanosti. Na sastanku se razgovaralo i o izazovima vezanima za studente koje postavlja suradnja s jednom dalekom izvaneuropskom zemljom, kao što je dobivanje viza ili nivo znanja engleskoga jezika, što također ostavlja mogućnosti za poboljšanje suradnje.

Također, Indonezija svojim ubrzanim razvojem i tehnološkim napretkom ulazi u skupinu najvećih ekonomija na svijetu te je kao takva privlačna znanstvenoj i gospodarskoj zajednici u Hrvatskoj. Jedan od zajedničkih ciljeva je i internacionalizacija visokoga obrazovanja i potencijal dugoročne suradnje.

Svi sudionici sastanka svojim su iskustvima i prijedlozima doprinijeli kako bi se definirala sljedeća faza strategije suradnje i u konačnici sažeto je nekoliko zaključaka: potrebno je identificirati projekte u Indoneziji u koje bi se Sveučilište u Zagrebu moglo uključiti, namjera je uključiti još više sastavnica Sveučilišta (studijskih i istraživačkih programa) pa i gospodarskih subjekata koji bi sudjelovali u planu aktivnosti, prepoznati projekte u Hrvatskoj u koje bi se indonezijske institucije mogle uključiti, zatim ponudu sklopiti u jednu cjelinu uz nekoliko odabranih najvažnijih tema i projektni pristup. Neka od područja na kojima bi se suradnja mogla ostvariti su informatičke tehnologije, zelena tranzicija, uspostavljanje pametnih gradova te urbanih uređenja, područje logistike, područje održivoga prometa…itd.

Između ostaloga, dogovoreno je da se uskoro osnuje izaslanstvo sa Sveučilišta koje bi otputovalo u Indoneziju te iznijelo detaljnije prijedloge suradnje.Top