Vijest
21.03.2023

Međunarodni studentski energetski kongres na RGN-u

Na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 20. ožujka 2023. otvoren je deseti po redu međunarodni studentski energetski kongres pod nazivom „Annual Student Energy Congress 2023“, i trajat će do 23. ožujka. Projekt ASEC prerastao je u najveći studentski kongres u Europi koji svake godine okuplja studente, znanstvenike i stručnjake i predstavlja najnovija dostignuća u naftno-plinskoj industriji.

Na RGN-u se tako okupilo dvjestotinjak studenata, a među njima i 80 stranih studenata iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Poljske, Engleske, Škotske, Francuske, Italije, Norveške, Danske i Švedske, kao i 12 timova studenata i njihovih profesora s najprestižnijih europskih sveučilišta koji će se natjecati u kvizu znanja i izlaganju tehničkih radova na diplomskoj, preddiplomskoj i postdiplomskoj razini.

Sve ih je pozdravio dekan RGN-a izv. prof. dr. sc. Vladislav Brkić podsjetivši da je "iza nas izazovno vrijeme za cijelo društvo". Ipak, istaknuo je kako ga tješi to što imamo snažnu stručnu zajednicu koja je strastvena prema onome što radi, što će biti i dalje pokretačka snaga u budućnosti ove industrije još mnogo godina.

Zagrebačka prorektorica za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju red. prof. art. Jasenka Ostojić okupljenim je studentima, naročito strancima, poručila da je Sveučilište u Zagrebu najstarije hrvatsko sveučilište i ujedno najstarije sveučilište u jugoistočnoj Europi. Istaknula je da se student nalazi u primarnome fokusu zagrebačkoga sveučilišta. "Kvaliteta studija i podučavanja na pojedinim sastavnica unapređuje se internacionalizacijom i međunarodnim suradnjama, stoga i organizacija ovog Kongresa tome prinosi, na čemu čestitam svima uključenima u priređivanje i organizaciju skupa", zaključila je Ostojić.

Predsjednik organizacijskog odbora Kongresa i predsjednik studentske udruge SPE.ZG, organizatora ovoga Kongresa, a koja djeluje na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Luka Perković kazao je da je glavni cilj Udruge poticanje izvrsnosti i približavanje studenata naftnog inženjerstva i srodnih struka svijetu naftne i plinske industrije, te je kao takva jedinstvena u Hrvatskoj na studentskoj razini.

Tijekom tri dana trajanja Kongresa, okupljeni studenti moći će sudjelovati u panel raspravama i radionicama, a ne bi li se bolje osjećali u Zagrebu za njih su priređena i vođena razgledavanja grada.

Više možete pročitati na Universitas portalu.Top