Vijest
11.10.2023

Izvršni direktor BAYHOST-a održao predavanje na Sveučilištu u Zagrebu

U Regionalnom centru za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL u srijedu 11. listopada 2023. predavanje je predstavnicima akademske zajednice održao Nikolas Djukic, izvršni direktor Bavarskoga akademskoga centra za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (engl. Bavarian Academic Center for Central, Eastern and Southeastern Europe) iz Regensburga u Njemačkoj.

Tijekom svoga predavanja, Nikolas Djukic predstavio je sustav visokoga obrazovanja u Bavarskoj, druge najveće savezne zemlje u Njemačkoj po broju stanovnika i razini BDP-a, te prisutne upoznao s aktivnostima BAYHOST-a. Riječ je o Centru svih bavarskih sveučilišta koji koordinira akademske odnose sa sveučilištima i visokoobrazovnim institucijama u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi te podržava akademsku razmjenu između studenata i znanstvenika. BAYHOST nastoji promicati i intenzivirati suradnju s partnerskim sveučilištima te uspostaviti nove kontakte s potencijalnim partnerima. Između ostaloga, Nikolas Djukic govorio je i o postojećoj suradnji između bavarskih i hrvatskih sveučilišta, programima stipendiranja za studente i mlade istraživače te mogućnostima zajedničke organizacije konferencija i radionica, kao i o Bavarskom programu financiranja za pokretanje međunarodnih projekata (eng. The Bavarian Funding Programme for the Initiation of International Projects – BayIntAn).

Ističući kako u ukupnoj studentskoj populaciji na bavarskim sveučilištima oko 18 posto čine strani studenti, direktor Djukic rekao je i kako studenti trenutno na trima bavarskim sveučilištima, u Regensburgu, Bambergu i Münchenu, mogu učiti hrvatski jezik, dok je na Sveučilištu u Regensburgu otvoren CROATICUM, lektorat za hrvatski jezik i kulturu. Riječ je o prvom Croaticumu u zemljama njemačkoga govornoga područja. Također, trenutno postoji aktivnih 40 sporazuma o suradnji koji su sklopljeni između bavarskih i hrvatskih visokoobrazovnih institucija.

Tijekom predavanja, sudionici skupa razmijenili su informacije o potencijalnim novim oblicima međusobne suradnje, prvenstveno vezano uz organizaciju interdisciplinarnih i međunarodnih ljetnih škola, snažnijem povezivanju u svrhu razvoja znanstvenih i istraživačkih projekata te jačanja mobilnosti.

Višednevni radni posjet izvršnoga direktora BAYHOST-a Nikolasa Djukica organizirao je Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu. U nastavku radnoga posjeta, izvršni direktor BAYHOST-a održat će predavanja na sastavnicama Sveučilištu u Zagrebu te se susresti s predstavnicima fakulteta i akademija.

 Top